El Govern inicia l'elaboració de l'Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

L'EDSCAT establirà els objectius i les línies d'actuació prioritàries prenent com a horitzó l'any 2026
Redacció
11/05/2009 - 00:00

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va presidir divendres 8 de maig la presentació del procés d'elaboració de l'Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (EDSCAT), el full de ruta que establirà els objectius i les línies d'actuació prioritàries que garantiran l'evolució de Catalunya cap a escenaris de major sostenibilitat social, econòmica i ambiental, prenent com a horitzó l'any 2026.

Durant la seva intervenció, el conseller Baltasar va animar a "aprofitar l'actual canvi de model econòmic per avançar en polítiques ambientals", i va fer una crida al sector empresarial perquè "es posin les piles" a l'hora d'aplicar els nous criteris de sostenibilitat "per afrontar el nou cicle i sortir abans de la crisi". En aquest sentit, Baltasar va apostar per "incorporar els costos ambientals" al preu final de béns i serveis, el que implicaria pagar més per aquells productes amb un major impacte ambiental.

En la mateixa línia, la Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Comellas, en declaracions als mitjans, va assegurar que aplicar una "fiscalitat verda" no significarà pagar més per tot, ja que "si estalviem energia el preu final també ha de ser més barat". Segons Comellas, cal aconseguir que la producció d'un producte comporti "el major estalvi possible d'energia i matèries primeres" perquè la gestió dels residus "ja és l'adequada".

Procés participatiu
L'EDSCAT s'establirà a partir d'un procés participatiu que combinarà el debat i la conversa sobre els objectius, amb l'aportació d'informes i càlculs per assegurar que les decisions siguin el més ben informades possible. Entre els mesos de maig i de desembre, el procés convida els representants dels principals sectors del país a identificar les polítiques més adequades per assolir un desenvolupament sostenible.

En aquest sentit, en el marc de l'EDSCAT es presentaran els reptes i les diagnosis de la situació actual de diferents sectors econòmics que s'han definit com a claus (indústria, turisme, energia, construcció, mobilitat, agrari i comerç i consum), s'identificaran impactes positius i negatius, actuals i futurs de cada sector i es proposaran les mesures a desenvolupar (consulteu aquí quines seran les qüestions a debat).

Està previst convidar els diferents col·lectius que articulen la societat civil del país a participar en el debat, que serà presencial i virtual, per tal que proposin mesures que seran considerades en la redacció final de l'Estratègia. Es realitzaran sessions de debat sectorial al territori, dirigides a representants de la societat civil organitzada de l'àmbit acadèmic, associatiu ambiental, econòmic i de l'administració. També se'n faran per a sectors específics com ara els de l'educació, joves, dones, periodistes i gent gran.

Totes aquestes sessions es podran seguir presencial i virtualment, gràcies a una aplicació de debat digital, així com també a través de diferents xarxes socials, com ara el Facebook. El resultat de tot aquest procés serà un document institucional que es presentarà el 2010.

Més informació sobre l'EDSCAT a www.2026.cat | L'estratègia en dos minuts

Relacionats

Article
Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

Jornada participativa a l’Horta de la Sínia

El parc es convertirà en un refugi climàtic amb més zones d’ombra, presència d’aigua i d’altres elements vegetals per reduir les altes temperatures

Article

El procés de participació engegat pels Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes entre febrer i març conclou la voluntat de la ciutadania, que hi va prendre part, d’augmentar el grau de protecció de la desembocadura del riu Tordera. 311 persones -229 a través de la web de l’Ajuntament de Malgrat i 82, de la de Blanes- van participar en les enquestes per expressar la seva opinió amb relació a l'ordenança per regular els usos i l’accés a la desembocadura, i a la declaració de reserva natural parcial d’aquest espai.

Entrevista

L'equip de l’arquitecta i urbanista Itzíar González Virós ha estat l’adjudicatari del procés per definir els usos dels espais del Barri Vell de Girona. El projecte, que va néixer d’una proposta veïnal en el marc dels pressupostos participatius de 2018, vol establir un full de ruta elaborat de manera cooperativa entre l’administració i el veïnat. L’arquitecta està especialitzada en processos de participació i cooperació ciutadana en matèria d’urbanisme. Durant set setmanes, ha tirat endavant el projecte ‘Per un Nou Vell’ amb molt bona resposta ciutadana, a través d’un mètode cooperatiu que imita un joc de cartes i que proporciona una gran quantitat d’informació sobre el barri i l’urbanisme.

Butlletí