El Govern fomenta l'economia circular i l'emprenedoria verda amb la segona fase del programa SwitchMed

10/07/2019 - 10:55

El projecte SwitchMed II és una iniciativa finançada per la UE adreçada a vuit països del sud de la Mediterrània per assolir economies productives, circulars i d’intercanvi. El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya ha aprovat contribuir a la segona fase del projecte, que desenvolupa el Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), amb un import d’1’4 milions d’euros.

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), presidit pel conseller Damià Calvet, ha aprovat aquest dijous la contribució al cofinançament del projecte SwitchMed II per un import d’1’4 milions d’euros per al període 2019-2022.
 
El projecte SwitchMed II, que desenvolupa l’SCP/RAC, és una iniciativa finançada per la Unió Europea adreçada a vuit països del sud de la Mediterrània per assolir economies productives, circulars i d’intercanvi. Aquesta segona fase compta amb un finançament europeu de 15 milions d’euros dels quals l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI) n’aporta 4’9 a l’ARC (SCP/RAC) i l’ARC complementa el cofinaçament amb l’1’4 milions, xifra que representa un import total de 6’3 milions d’euros.
 
Un primer paquet, a punt
 
Per posar en marxa la xarxa d’entitats públiques i privades de suport a emprenedoria verda i promoure la creació d’empreses verdes, l’òrgan de Govern de l’ARC ha aprovat un primer paquet de subvencions a diversos països de l’arc mediterrani. En concret:
 
  • 211.600.00 € per al Centre International des Technologies de l’Environnement de Tunísia.
  • 232.000,53 € per a la Universitat de Birzeit de Palestina.
  • 220.000,00 € per al Centre des Trés Petites Enterprises Solidaires del Marroc.
  • 279.413,38 € per a la Diane Foundation del Líban.
  • 234.600,00 € per al Business Development Center de Jordània.
 
Fomentant la indústria sostenible
 
El SwitchMed ha treballat per aconseguir economies productives i circulars, estimulant l'ecosistema d'emprenedoria sostenible al nord de l’Àfrica i Pròxim Orient i contribuint a la creació d'ocupació, amb el suport a empreses amb innovacions ecològiques i socials, econòmicament viables i escalables per fomentar un creixement sostenible.
 
Gràcies a la vinculació d’iniciatives i xarxes similars, a la formació en emprenedoria verda, al suport d’empreses emergents, i a la capacitació per a proveïdors de la indústria sostenible, s’ha aconseguit que 125 indústries de diferents països de l’arc mediterrani beneficiàries del programa, que van rebre assessorament per ser més eficients i competitives, hagin estalviat anualment 3,6 milions de m3 d'aigua —l'equivalent a 2.618 piscines olímpiques–, 701 GWh d'energia —aproximadament el consum d'electricitat de dos mesos a Tunísia— i 33,600 tones de matèries primeres. A més han estalviat 197.525 tones d'emissions de CO2 —que equival al que emeten 42.297 cotxes durant un any— i 3.400 tones de residus sòlids. En total, les indústries han tingut un estalvi de 41,3 milions d'euros a l'any.
 
Una formació clau
 
SwitchMed ha format més de 2.200 persones emprenedores, anomenades switchers, de les 5.000 que van sol·licitar entrar al programa. Per poder crear un major un impacte, es van capacitar 123 persones formadores locals. Paral·lelament, s´ha creat una plataforma que promou més de 350 negocis sostenibles a la regió del Mediterrani. El programa també ha desenvolupat eines per propiciar un entorn favorable per adoptar polítiques que fomentin la integració del consum i la producció sostenibles, un Pla Regional de Consum i Producció Sostenible aprovat durant la Convenció de Barcelona, seguit de vuit plans d’acció nacionals així com la implementació de 20 projectes pilot.
 
En el marc del SwitchMed, es van dur a terme tres esdeveniments, anomenats SwitchMed Connect, que van reunir actors clau del Mediterrani –empreses emergents, indústria, agents del canvi, emprenedoria sostenible, institucions polítiques i financeres que treballen per fomentar les economies productives, circulars i sostenibles–, contribuint a la creació d’una xarxa sòlida.
 
Reforç del paper de l’SCP/RAC
 
En el Consell de Direcció de l’ARC també s’ha aprovat el protocol general d’actuació entre la Secretaria d’Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica i el Departament de Territori i Sostenibilitat per al suport del Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC).
 
En virtut d’aquest protocol, la Secretaria d’Estat de Medi Ambient reconeix l’ARC en les seves activitats com SCP/RAC del Conveni de Barcelona i com a Centre regional del Conveni d'Estocolm, i es compromet a realitzar les gestions necessàries que faciliten l’accés als recursos financers del Fons Fiduciari per la Mediterrània del PAM, els corresponents a la segona fase del Projecte SwitchMed així com el finançament del Fons per al Medi ambient Mundial del Banc Mundial per la implementació del “MedProgramme” i de qualsevol altre fons procedent de fonts de finançament extern.

 

Categories: 

Relacionats

Acte
10/05/2024 - 00:00
C. Londres, 1, 08401 GRANOLLERS
Acte
09/04/2024 - 09:30
Edifici DFactory Barcelona.
Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Butlletí