El Germinador Social premia sis projectes en la seva 6ª edició

26/10/2022 - 11:35

El passat dissabte 22 d’octubre es van donar a conèixer els projectes guanyadors de la 6a edició del Germinador Social, el concurs d’iniciatives per a la transició energètica impulsat per Som Energia i Fundació Coop57.

Recuperant la presencialitat, l’acte de lliurament de premis es va realitzar en el marc de la Fira d’Economia Social i Solidària de Catalunya i es va retransmetre per streaming. L’esdeveniment es va iniciar amb l’obra de teatre “L’Apagada”, guanyadora d’un dels premis del concurs de fa tres anys i, un cop finalitzada l’obra, es va procedir al lliurament de premis. Enguany, la presentació de les iniciatives premiades es va dur a terme per projectes que havien estat premiats en edicions anteriors com L’Apagada, la Cooperativa La Raval i el projecte Sinergetik

Els projectes guanyadors han estat aquests:

POBRESA ENERGÈTICA
Projectes que tenen com a objectiu mitigar les causes i conseqüències, estructurals i contextuals, de la pobresa energètica, entesa com la dificultat d’accedir a una quantitat d’energia suficient per satisfer les necessitats domèstiques.

 • PLACAS SOLARES EN LOS HOGARES DE LA FES
  Degut a l’augment de persones usuàries de les llars de la Fundació Escola de Solidaritat en els darrers anys, pretenen realitzar una optimització energètica de les seves instal·lacions i instal·lar plaques fotovoltaiques per a l’autosuficiència i la sostenibilitat del consum de les seves llars de Granada.
  Premi: 6.000 euros, 2.023 vots.
  .
 • RECONNECTA’T, POSEM AL CENTRE LA PERSONA
  Neix per mitigar les situacions de vulnerabilitat energètica des d’una perspectiva comunitària, inclusiva i sostenible a la comarca del Montsià, creant un model i un procés d’actuació que després sigui replicable en altres territoris.
  Premi: 4.000 euros, 998 vots.

 

TRANSICIÓ ENERGÈTICA
Projectes que tenen com a objectiu caminar cap un model energètic renovable, descentralitzat, en mans de la ciutadania i arrelat al territori; fomentant un impacte positiu en la generació, gestió i ús de l’energia.

 • ePR03, MOTO ELÈCTRICA
  ePR03 és el nou prototip de motocicleta de competició completament elèctrica a través del qual 22 estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya podran desenvolupar el seu coneixement per tenir la capacitat d’estudiar i entendre totes les propietats dels vehicles elèctrics a través d’un projecte d’enginyeria real.
  Premi: 6.000 euros, 1.103 vots.
  .
 • LA CASA POR EL TEJADO
  Proposen rehabilitar cases de municipis de repte demogràfic, oferint les cobertes d’habitatges abandonats per instal·lar plaques solars que generin beneficis econòmics per rehabilitar els habitatges mitjançant bons de rehabilitació, tot això integrat en comunitats energètiques locals que, al seu torn, generin valor social publico-privat per al poble.
  Premi: 4.000 euros, 933 vots.

 

COMUNITATS ENERGÈTIQUES
Projectes que tenen com a objectiu impulsar l’aparició d’una comunitat de persones que, a través d’una participació oberta i col·laborativa, pugui emprendre les accions necessàries per gestionar els recursos energètics a escala local d’una manera justa, eficient i sostenible.

 • OSONA ENERGIA SCCL
  Vol impulsar un model de cooperativa de segon grau on es puguin agrupar diverses comunitats energètiques de la comarca d’Osona amb una governança i una propietat a escala molt local, però que necessiten professionalitzar tasques i facilitar la seva viabilitat futura.
  Premi: 6.000 euros, 1.122 vots.
  .
 • LA PABLO RENOVABLE
  Vol impulsar la transició energètica a Rivas Vaciamadrid amb la creació de la Comunidad Energética de Rivas, fomentant així l’estalvi, l’eficiència i el desenvolupament de l’autoconsum renovable col·lectiu.
  Premi: 4.000 euros, 816 vots.

 

L’elecció dels premiats s’ha fet a través d’una votació popular, en què hi han participat 5.439 persones. La dotació econòmica dels premis va a càrrec de Som Energia, que fa una aportació a fons perdut de 30.000 euros. Aquest import prové del Fons d’educació i promoció d’activitat cooperativa. A més, tots els projectes guanyadors podran demanar un préstec a Coop57. En cas de concedir-se, tindran una reducció del 50% del cost financer associat durant els dos primers anys.

Podeu accedir al vídeo de la retransmissió.


 

Relacionats

Article

Barcelona Energia apel·la a la lluita contra el canvi climàtic amb l’ús d’energia renovable.

La comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’àrea metropolitana de Barcelona llança una nova comunicació centrada a conscienciar sobre la necessitat de revertir els efectes de l’escalfament global.

Notícia

377 científiques i científics espanyols s'han unit en una crida urgent a l'acció a través d'un manifest conjunt, promogut pel Comitè Científic de SEO/BirdLife i titulat Manifest científic per la protecció de la biodiversitat i el desplegament responsable de les energies renovables al territori.

Notícia

 

Durant aquest juliol s'ha posat en marxa la nova instal·lació d'autogeneració elèctrica, que suposa un estalvi de despesa i d'emissions de CO2.

Butlletí