El fons marí s'està convertint en un enorme abocador, alerten científics de la UB

Font: CCMA

02/03/2021 - 13:03
Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Un estudi de científics de la Universitat de Barcelona (UB) alerta que hi ha més brossa marina encara que la que està documentada, perquè, asseguren, molts cops està en llocs tan profunds que és molt difícil detectar-la. Creuen que en alguns casos es tracta d'enormes abocadors submarins incontrolats.

Els experts adverteixen que, si seguim amb els hàbits de consum actuals, el volum de residus sota el mar podria superar els tres bilions de tones mètriques en les pròximes tres dècades.

Un gran abocador sota el mar que va arribar fins al Japó a causa del tsunami; muntanyes d'escombraries a Itàlia o a França, però també aquí, a Catalunya, concretament a la costa de Girona. La brossa marina ja provoca greus impactes en l'ecosistema marí i prop de 700 espècies n'estan greument afectades.

"Moltes comunitats ja no es poden desenvolupar sobre el substrat natural perquè, senzillament, està recobert de deixalles", explica Miquel Canal Artigas, director del Departament de Dinàmica de la Terra i l'Oceà de la UB. "Deixalles que, fins i tot, fan bola a l'estómac de balenes, boles que els provoquen malalties o la mort", rebla Canal.

Polítiques més restrictives

L'estudi el que vol és posar el dit a la llaga i mostrar-nos el que provoquem amb els nostres hàbits de consum, que han de canviar urgentment, segons els seus autors. L'equip de científics proposa solucions: lleis més restrictives per a la producció, venda i ús de plàstics d'un sol ús, i també de la seva gestió final, perquè es calcula que el 62% d'aquestes escombraries són plàstic.

"Això ens ha de dur, com a societat, a una d'actuació decidida. Ja hi ha una directiva europea pels plàstics d'un sol ús, però això s'hauria de reforçar", conclou Miquel Canal.

La brossa més fàcil de trobar i de classificar és la que arriba a les nostres platges o la que flota al mar. És la brossa que es veu, però la més perillosa és la que és invisible a l'ull humà. Els científics saben que hi ha multitud de dipòsits d'escombraries al fons marí a tanta fondària que és impossible trobar-les. Ni tan sols amb les tecnologies actuals.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb el lema “Felicitats gent de Sils”, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Sils han donat a conèixer els resultats de reciclatge de les primeres cinc setmanes de la posada en funcionament d’aquest nou sistema de residus a aquesta població.

Notícia

Plastic Free Balearics ha celebrat l’entrada avui en vigor de la llei que prohibeix la venda de productes d’un sol ús a les Balears. L’entitat, formada por Save the Med Foundation, Ibiza Preservation, Alianza Menorca sin Plástico, Beyond Plastic Med i Plastic Free Ibiza, ha volgut donar “la benvinguda” a la Llei de Residus.

Notícia

L’Ajuntament del Vendrell ha decidit fer un canvi en el servei de recollida de residus voluminosos per tal de fer-lo més eficient i alhora més còmode per a la ciutadania. Si fins ara les persones que volguessin desfer-se d’un voluminós havien de trucar i deixar el material el dia de la setmana que tocava segons el calendari de recollida, ara el servei s’oferirà a la demanda.

Butlletí