El fons marí s'està convertint en un enorme abocador, alerten científics de la UB

Font: CCMA

02/03/2021 - 13:03
Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Les deixalles no permeten a certes comunitats marines desenvolupar-se (Jamstec)

Un estudi de científics de la Universitat de Barcelona (UB) alerta que hi ha més brossa marina encara que la que està documentada, perquè, asseguren, molts cops està en llocs tan profunds que és molt difícil detectar-la. Creuen que en alguns casos es tracta d'enormes abocadors submarins incontrolats.

Els experts adverteixen que, si seguim amb els hàbits de consum actuals, el volum de residus sota el mar podria superar els tres bilions de tones mètriques en les pròximes tres dècades.

Un gran abocador sota el mar que va arribar fins al Japó a causa del tsunami; muntanyes d'escombraries a Itàlia o a França, però també aquí, a Catalunya, concretament a la costa de Girona. La brossa marina ja provoca greus impactes en l'ecosistema marí i prop de 700 espècies n'estan greument afectades.

"Moltes comunitats ja no es poden desenvolupar sobre el substrat natural perquè, senzillament, està recobert de deixalles", explica Miquel Canal Artigas, director del Departament de Dinàmica de la Terra i l'Oceà de la UB. "Deixalles que, fins i tot, fan bola a l'estómac de balenes, boles que els provoquen malalties o la mort", rebla Canal.

Polítiques més restrictives

L'estudi el que vol és posar el dit a la llaga i mostrar-nos el que provoquem amb els nostres hàbits de consum, que han de canviar urgentment, segons els seus autors. L'equip de científics proposa solucions: lleis més restrictives per a la producció, venda i ús de plàstics d'un sol ús, i també de la seva gestió final, perquè es calcula que el 62% d'aquestes escombraries són plàstic.

"Això ens ha de dur, com a societat, a una d'actuació decidida. Ja hi ha una directiva europea pels plàstics d'un sol ús, però això s'hauria de reforçar", conclou Miquel Canal.

La brossa més fàcil de trobar i de classificar és la que arriba a les nostres platges o la que flota al mar. És la brossa que es veu, però la més perillosa és la que és invisible a l'ull humà. Els científics saben que hi ha multitud de dipòsits d'escombraries al fons marí a tanta fondària que és impossible trobar-les. Ni tan sols amb les tecnologies actuals.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Notícia

Mollet del Vallès ha estat nominat com a finalista al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Butlletí