El fons marí, al límit

Font:Fundació Mar/Agències
27/06/2011

La Fundació Mar ha advertit del mal estat en què es troba el fons marí d'algunes zones del litoral català.  Les causes són diferents a cada part del territori, al litoral gironí: la sobrepesca i el fondeig d'embarcacions; a Barcelona: la contaminació i la regeneració de platges, a Tarragona: la influència del transport de vaixells i la contaminació provinent de les indústries petroquímica i nuclear. Tot això afegit a d'altres més generals com ara l'abocament de residus, la navegació d'esbarjo, l'activitat dels ports o la forta pressió de visitants.

Suspenen Begur i el Delta del Llobregat
Segons l'informe, presentat aquest 27 de juny, els fons més deteriorats són els de la cala d'Aiguafreda, a Begur (Costa Brava), pel gran nombre d'embarcacions que hi fondegen i que malmeten l'ecosistema amb els residus nàutics i els blocs de formigó que erosionen i desertitzen el fons, i el del Delta del Llobregat per la gran contaminació de les aigües. Pel que fa a demarcacions, el fons marí de la costa de Barcelona és el més degradat, per l'impacte de l'ampliació del Port i un excés de contaminants a causa de la concentració de població.

La Fundació, a través del projecte SILMAR, disposa de prrop d'una vintena de punts de control repartits entre Catalunya i les Balears per avaluar l'estat del fons marí a tot el litoral català, a través de bioindicadors dels diferents punts de control. La conclusió, segons el seu director, Miquel Ventura, és que ‘la situació del litoral està al límit'

En aquest sentit, i per reconduir la situació, la Fundació Mar reclama un nova forma de gestionar el litoral, així com mesures urgents per recuperar els ecosistemes que s'estan perdent i que s'estudiïn i promoguin noves actuacions per preservar el fons marí. En aquest sentit reclama a l'Administració que protegeixi el 25% de la costa, enlloc de l'1% actual, i es felicita perquè aquest any no hi haurà regeneració de platges, ja que això significarà resultats positius pel fons marí l'any vinent.

 

Relacionats

Butlletí