El Fons Català llença una campanya per reivindicar la cooperació municipalista en la lluita contra l'emergència climàtica

29/04/2021 - 11:59

El Fons Català de Cooperació ha presentat la campanya 'Per un planeta on puguem viure, defensa la cooperació' amb l'objectiu de visibilitzar la situació de crisis climàtica en la qual es troba el planeta i reforçar la importància de la cooperació municipalista a l'hora de donar suport a iniciatives que treballin per la sostenibilitat i la vida del planeta.

Els dos projectes més importants d'aquesta campanya són la gestió urbana per al maneig integral dels recursos hídrics a la regió de Trifinio, a Centreamèrica, i la creació d'alternatives socioeconòmiques dins la cadena de valor de les energies renovables per fer front al canvi climàtic a Gàmbia.

La iniciativa va coincidir amb el Dia de la Terra que es va celebrar el passat 22 d'abril i amb aquesta el Fons pretén demostrar l'experiència que tenen els municipis catalans en la implantació de polítiques per gestionar de manera més eficient l'energia i produir-la a través de fonts renovables. Tal com explica l'organització, els ens locals són imprescindibles perquè hi hagi un desenvolupament just i a l'abast de tothom. Els ajuntaments catalans estan elaborant plans d'adaptació ambiental molt útils per altres comunitats en relació amb la disminució de la contaminació, la cura de la biodiversitat o la disposició de més recursos hídrics.

Aquesta acció és una de les iniciatives que formen part de la campanya del Fons Català 'Defensa la cooperació'. L'objectiu és visibilitzar, fins a l'octubre del 2021, els eixos més estratègics de treball de la cooperació municipalista que són el gènere, el clima, la salut, el refugi i l'educació.

La campanya del Fons Català de Cooperació es pot seguir a través del hashtag #DefensaLaCooperacio i de les xarxes socials de l'organització.


 

 
 
Etiquetes: 

Relacionats

Entrevista

Carles Castell és responsable de seguiment de programes i accions ambientals a Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Doctor en Ecologia i investigador del CREAF durant anys, s’ha especialitzat en la conservació dels espais naturals. A través del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, coordina accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic en els municipis. En el marc de les estratègies d’adaptació, un dels eixos que aborda és el de les Solucions basades en la Natura (SbN), com una eina que permet recuperar espais degradats i fomentar el contacte de les persones amb el verd urbà; accions amb un gran impacte positiu sobre el territori i la qualitat de vida de les persones.

Entrevista

Can Cabanyes és un espai natural de 8 hectàrees situat al sud de Granollers, a tocar del riu Congost. Aquest indret ha passat de ser un solar de pins pinyoners al costat d’un antic dipòsit de residus de runa i deixalles a un espai de gran importància biològica, inclòs com a part del riu Congost al a Xarxa Natura 2000. Els aiguamolls han esdevingut una parada obligatòria en l’educació ambiental de la ciutat i voltants, i  rep la visita diària de fins a 400 persones. Xavier Romero és Tècnic de Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Granollers, i el gestor principal del projecte.

Entrevista

A la perifèria de Mollet del Vallès s’hi troben el parc dels Pinetons i l’espai rural dels Gallecs, dues àrees periurbanes connectades per un camí rural que conformen una matriu paisatgística diversa. Amb l’objectiu de recuperar els valors agraris que tradicionalment han cobert el paisatge, aquest espai ha esdevingut el pulmó verd de Mollet, l’hàbitat d’una gran biodiversitat, 203 espècies d'animals i vegetals, i un punt de referència per a l’educació ambiental de la ciutat. Parlem amb Raul Broto, regidor de Justícia ambiental, transició energètica i ecologisme de Mollet, que actualment està a càrrec del projecte.

Butlletí