El Ferreret, un veler elèctric, recorre la costa catalana

Font: Fundació Mar

23/05/2011
La Fundació Mar i l'empresa INNOVANAUTIC estan portant a terme la Ruta ECOINNOMAR a bord del Ferreret, un vaixell que substitueix el tradicional motor a explosió per un sistema de propulsió elèctric a partir de fonts renovables com l'eòlica o la fotovoltaica. Aquesta iniciativa és possible gràcies al suport de l'Obra Social d'Unnim.

L'objectiu que s'aconsegueix és una navegació més sostenible i eficient que prescindeix totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d'altres beneficis ambientals, la nul·la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis.

Actualment, els motors d'explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar.

Davant aquesta situació, l'empresa catalana INNOVANAUTIC ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l'aplicació en diferents tipus d'embarcacions d'una innovadora tecnologia basada en energies renovables, aportant una sèrie d'avantatges:

- Reducció d'hidrocarburs, no hi ha contaminació ni d'aigua ni d'aire.
- Reducció de la contaminació acústica
- Inexistència d'olors a gasolina ni derivats
- Assoliment d'un 80% d'eficiència energètica
- Bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida
- Navegació indefinida sense necessitat de repostar
- Contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible

Per tal de difondre aquesta iniciativa, des de la Fundació Mar s'ha organitzat la Ruta ECOINNOMAR. L'objectiu és demostrar que una alternativa al combustible fòssil a la nàutica és possible i viable. El vaixell Ferreret, que ja disposa d'aquest sistema integrat, ja ha passat pels ports de l'Estartit, Sant Feliu de Guíxols, Mataró i Barcelona, aquest últim coincidint amb el Dia Marítim Europeu, el passat 20 de maig. Properament es podrà veure a Vilanova i la Geltrú, 24 de maig, i a Salou, del 27 al 29 de maig, coincidint amb la Fira Marítima de la Costa Daurada.

Relacionats

Acte
29/02/2020 - 12:00
Parc de Can Buixeres
Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Acte

Butlletí