El doctor Josep Vigo i de la Fundació Banc dels Aliments són premiats per la Generalitat

Sostenible.cat

04/06/2010 - 00:00

En l'àmbit de la biodiversitat, a més del doctor Josep Vigo, també s'ha premiat el Grup de Recerca de Grans Vertebrats Marins, la Fundació Miquel Agustí i l'Espai de Recursos Agroecològic. En l'àmbit de la prevenció i el reciclatge de residus, a més de la Fundació Banc dels Aliments, el jurat ha guardonat el Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, el doctor Enric Vázquez Ramonich, les empreses DERYPOL, SA, i PAYMACOTAS, SAU, i l'Ajuntament d'Argentona. L'escola Montsant, l'Institut Llançà i les Escoles Verdes de l'Alt Camp han estat reconegudes amb el Premi Escoles Verdes 

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha lliurat aquest 3 de juny el Premi Medi Ambient de la Generalitat al doctor Josep Vigo, catedràtic de Botànica de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), en reconeixement a una trajectòria encaminada a la protecció i millora del medi ambient en el camp de la botànica. Així mateix, en l'àmbit de la prevenció i el reciclatge de residus, la Generalitat ha premiat la trajectòria de la Fundació Banc dels Aliments pels més de vint anys contribuint a evitar el malbaratament d'aliments i a la generació de residus alimentaris.

Els premis Medi Ambient signifiquen un reconeixement especial a aquelles persones i entitats que han contribuït a conèixer, difondre, protegir o millorar el medi ambient a Catalunya amb les seves accions concretes o amb la seva trajectòria. En aquesta cinquena edició, que coincideix amb l'Any Internacional de la Biodiversitat, s'ha acordat premiar els àmbits de la conservació de la biodiversitat i de la prevenció i el reciclatge de residus.

Premis a la conservació de la biodiversitat
El premi a la trajectòria de protecció i millora del medi ambient ha reconegut la dedicació del doctor Josep Vigo, catedràtic de Botànica de la Facultat de Biologia de la UB, en el camp de la botànica i la valoració i defensa del patrimoni natural. El jurat ha valorat especialment la seva extraordinària contribució al coneixement científic de la flora i la vegetació de Catalunya, al llarg d'una vida dedicada a la recerca, la docència i la difusió d'aquest coneixement.

En la modalitat de recerca, desenvolupament i innovació, el jurat ha atorgat el Premi Medi Ambient 2010 al Grup de Recerca de Grans Vertebrats Marins per tres dècades d'investigació aplicada a la conservació de cetacis, pinnípedes, quelonis marins i selacis. S'han valorat especialment les repercussions d'aquesta recerca a escala nacional i internacional i la seva aplicació a la conservació d'algunes de les espècies més amenaçades de la Mediterrània.

Pel que fa a la modalitat d'iniciatives de protecció i millora del medi ambient, s'han valorat especialment dues iniciatives pioneres en un àmbit de gran rellevància, i encara amb escàs reconeixement, per al futur de l'agricultura catalana i la biodiversitat d'espècies i varietats cultivades. Així, s'ha premiat la Fundació Miquel Agustí per la recuperació de varietats agrícoles tradicionals, i l'entitat Espai de Recursos Agroecològics per la iniciativa Esporus-Centre de Conservació de la Biodiversitat Cultivada. El jurat ha estimat oportú atorgar una menció honorífica en aquesta modalitat a Ramon Fortià per la recuperació de l'estany de Boada, a Palau-sator, a la comarca del Baix Empordà. S'ha valorat especialment el caràcter exemplar d'aquesta iniciativa que evidencia un compromís i una implicació personals en la recuperació i restauració del patrimoni natural.

Premis a la prevenció i el reciclatge de residus
En l'àmbit de la prevenció i el reciclatge de residus, i en reconeixement a la trajectòria de protecció i millora del medi ambient, s'ha premiat la Fundació Banc dels Aliments pels més de vint anys contribuint a evitar el malbaratament d'aliments i a la generació de residus alimentaris. També, el jurat ha considerat fer dues mencions honorífiques en aquesta modalitat al Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta per haver aconseguit, mitjançant el compromís d'un territori amb molta diversitat de municipis, uns bons resultats en la recollida selectiva, i al doctor Enric Vázquez Ramonich per la seva rellevant trajectòria al capdavant de la Secció de Materials del Departament de Tecnologia de la Construcció de la Universitat Politècnica de Catalunya, pels seus treballs en el camp de la reutilització dels residus com a materials de construcció.  

Pel que fa a la modalitat de recerca, desenvolupament i innovació, s'ha premiat l'empresa DERYPOL, SA, pel desenvolupament d'un producte floculant per al tractament d'aigües i d'efluents aquosos en general, amb la substitució de substàncies perilloses i encetant possibilitats de valorització, i l'empresa PAYMACOTAS, SAU, per la iniciativa que suposa l'adequació de la matèria orgànica separada dels residus municipals pel procés de digestió anaeròbica i el seu aprofitament energètic.

I, en la darrera modalitat de l'àmbit dels residus, relativa a les iniciatives de protecció i millora del medi ambient, el jurat dels premis ha volgut destacar la feina impulsada per l'Ajuntament d'Argentona en la implementació d'un sistema de pagament de la taxa de residus lligat a la generació, l'anomenada "taxa justa", que suposa un instrument per incentivar la prevenció de residus i incrementar la recollida selectiva. En aquesta modalitat, el jurat ha estimat oportú atorgar dues mencions honorífiques a l'Aula Ambiental de la Sagrada Família pel projecte educatiu "Fem compost al barri", i al Consell Comarcal del Pallars Sobirà per l'actuació "Al Pallars Sobirà fem compost".

El Premi Escoles Verdes
Paral·lelament als premis Medi Ambient, enguany s'ha celebrat la segona edició del Premi Escoles Verdes, que vol impulsar el reconeixement públic a iniciatives exemplars d'educació per a la sostenibilitat. A Catalunya, hi ha 330 centres educatius que tenen el Distintiu i participen en el Programa Escoles Verdes, que té com a objectius principals ajudar els centres a ambientalitzar-se, promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn, i afavorir l'intercanvi entre els centres que participen en el Programa.

El premi a la trajectòria de millora continuada per a l'ambientalització del centre educatiu ha estat atorgat a l'escola Montsant, de Reus, per haver assolit la participació de tota la comunitat educativa, l'ambientalització curricular, la gestió sostenible del centre i la implicació i millora de l'entorn; per haver estar capaç d'incidir en les institucions locals i en la ciutadania del poble; pel nivell de maduresa i consolidació del projecte educatiu de centre en l'educació per a la sostenibilitat; per la seva vinculació a l'entorn, i perquè tota la comunitat escolar viu el fet de ser Escola Verda com un fet que identifica i caracteritza al centre, com una manera de fer que dóna un valor afegit de qualitat a l'escola, que afegeix valor a la tasca educativa del dia a dia, i per al futur. 

En la categoria que reconeix una actuació singular en l'àmbit de les Escoles Verdes, el jurat ha premiat dues candidatures: l'Institut Llançà (Alt Empordà) per l'actuació Flora invasora al litoral de Llançà. Estudi de les plantes invasores i de les plantes endèmiques del nostre litoral, en tractar-se d'una iniciativa que afavoreix la implicació del centre en el coneixement, la conservació i la millora de la biodiversitat de l'entorn proper. I també les Escoles Verdes de l'Alt Camp, perquè a través del seu Seminari Permanent han sabut organitzar i desenvolupar actuacions per treballar en xarxa i coordinar-se per sumar esforços, intercanviar experiències, realitzar actuacions conjuntes i compartir programes comarcals, que promouen tant la prevenció, la recollida selectiva i el reciclatge de residus com el coneixement sobre la biodiversitat i les actuacions de millora de l'entorn.

 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Article

#ReciCLAR és la nova campanya que impulsa la Generalitat de Catalunya amb @ecoembes i @ecovidrio. És clar, és massa evident per no fer-ho. Diposita cada residu on toca.

Butlletí