El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Club EMAS donen respostes sobre compra verda

Sostenible.cat

06/05/2011 - 00:00
Identificar i resoldre les dificultats que troben els impulsors públics i privats de compra verda. Aquest va ser l'objectiu de la jornada que el passat 27 d'abril el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Club EMAS oferiren a totes les organitzacions al Centre Esplai del Prat de Llobregat.. La trobada va estar orientada a resoldre de forma pràctica els possibles obstacles i dificultats en la implantació de la compra "verda", "sostenible" o "ambientalment correcta".

El treball es va realitzar en diferents grups, formats per fabricants, clients (administracions publiques i altres organitzacions) i experts dels diferents àmbits: material d'oficina, aparells d'oficina, obres menors i construcció, productes i serveis de neteja, esdeveniments i vehicles.

De la feina feta s'en van extreure una sèrie de conclusions com ara que cal la implicació de la direcció dels centres i que és necessari ambientalitzar els plecs de compra de productes i serveis, amb seguiment dels pactes.

Un tema important que es va posar de relleu és que la incorporació d'un preu global dels productes ha de mostrar l'estalvi anual que comporten, els impactes que estalvien, etc. D'aquesta manera les administracions que volen promoure la compra verda la podrien defensar millor en els concursos de contractació pública.

També es va fer palesa la importància d'unificar les ecoetiquetes oficials i la consideració de les administracions publiques com exemplificadores i capdavanteres del procés.

La presentació i benvinguda dels participants va ser a càrrec de Maria José Sarrias Cap del Servei de Qualificació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que va destacar l'esforç de la Generalitat en ambientalitzar els plecs de compra de vehicles públics, com exemple de la feina feta. I va animar als participants a seguir treballant-hi malgrat la crisis i la reducció dels ajuts.

Maria Passalacqua, en nom del Club EMAS, va remarcar la importància de fer critiques constructives dels productes per tal que els fabricants els puguin millorar.

Cal destacar també que la jornada disposava d'una mostra força complerta de productes amb Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya (Dgqa) o Etiqueta ecològica de la Unió Europea (EeUE) adequats per les diferents temàtiques. Això va servir per mostrar als assistents el gran ventall de productes de compra verda disponibles i donar-los recursos pel futur.

Relacionats

Butlletí