El departament de Medi Ambient i Habitatge promou la Setmana de la Biodiversitat a Catalunya

Arreu del territori català s'organitzaran centenars d'actes relacionats amb la diversitat de vida del nostre patrimoni natural
Font: DMAH
28/04/2010

El departament de Medi Ambient i Habitatge organitza, amb la coordinació de la Xarxa de Custòdia del Territori, la Setmana de la Biodiversitat a Catalunya i la 4a Setmana i+ de la Custòdia del Territori. Aquesta Setmana, que s'emmarca dins de l'Any Internacional de la Biodiversitat promogut per les Nacions Unides, tindrà lloc entre els dies 21 i 30 de maig arreu del territori català.

Durant 10 dies, entitats i institucions de tot el territori mostraran, a través de centenars d'activitats, la importància de la biodiversitat i la necessitat de conservar-la, tot donant a conèixer les iniciatives que es duen a terme en relació amb el medi ambient, la conservació del territori, el patrimoni i la cura de la terra en general. El dia 21 hi haurà una conferència inaugural, a l'edifici de la Pedrera, a Barcelona. El dissabte 22, dia mundial de la biodiversitat, tindrà lloc l'acte inaugural de la Setmana, al Parc de la Ciutadella.

Arreu del territori català s'organitzaran centenars d'actes relacionats amb la diversitat de vida del nostre patrimoni natural com ara: sortides i itineraris guiats per descobrir el territori i les espècies que hi habiten, xerrades informatives, jornades i taules rodones, tallers pràctics, exposicions, concursos, jornades de voluntariat, entre d'altres.

Situació de la biodiversitat a Catalunya
La biodiversitat és la varietat de vida en totes les seves formes, àmbits i combinacions, inclosa la diversitat d'ecosistemes, la diversitat d'espècies i la diversitat genètica. Dit d'una altra manera, la biodiversitat és la varietat de la vida a la Terra.

Els humans compartim la vida amb més de tretze milions d'espècies diferents, incloses les plantes, els animals i els bacteris. Aquest increïble sistema natural és un tresor de valor incalculable on es fomenta el benestar de les persones. La contribució de la biodiversitat a les nostres vides no és només pràctica, física o útil, també és cultural.

Catalunya és un país ric en biodiversitat. La meitat de les espècies conegudes a la península Ibèrica i més d'una tercera part de les espècies europees de la majoria de grups zoològics es troben a Catalunya.

Al nostre territori hi ha 94 hàbitats d'interès comunitari, és a dir, el 47% dels tipificats per la Unió Europea. A més, podem trobar 817 espècies autòctones de molses, (el 81% de les espanyoles i el 48% de les europees). També acollim el 38% d'ocells i el 47% de mamífers presents a Europa. Tenint en compte aquestes dades i les amenaces a què està sotmesa -aquí i arreu del planeta-, la conservació de la biodiversitat està a l'ordre del dia de les agendes polítiques d'arreu del món, i exigeix dedicar-hi grans esforços.

Més informació a www.setmanabiodiversitat.cat

Relacionats

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí