El Delta de l'Ebre tindrà una estació per mesurar l'impacte del canvi climàtic

Font: Obra Social La Caixa
16/09/2011 - 00:00

El Delta de l'Ebre acollirà una de les vuit estacions escollides de la xarxa de mostreig ClimaDat (LTCRS - Long Term Climatic Research Sites) situades en diversos sistemes naturals i esdevindrà una estació d'observació en temps real del clima, del canvi climàtic i del seu impacte. L'estructura i la densitat de la xarxa d'observació permetran analitzar l'impacte a nivell local, regional i global.

Amb una extensió de 320 km2, el Delta de l'Ebre té un clima típic mediterrani, amb una gran influència antròpica a causa dels seus grans camps d'arrossars, en relació amb l'intercanvi (font o embornal) de gasos d'efecte hivernacle. Aquest és un dels motius pels quals s'ha escollit l'Estació Biològica del Canal Vell dins del Parc Natural per ubicar-hi una de les estacions d'observació. A més, un altre aspecte que el fa especial és la distribució del patró de pluges i vents amb relació a la geografia costanera, que es pot veure influïda en diversa forma segons el grau d'inundació dels arrossars, cosa que alhora afecta l'emissió de gasos.

 De fet, el Delta de l'Ebre és el site escollit per iniciar la fase de construcció i instal·lació del projecte ClimaDat, i per aquest motiu és el primer que es preveu inaugurar.

ClimaDat és fruit de l'acord de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Institut Català de Ciències del Clima (IC3) i té com a objectius observar i investigar els possibles impactes del canvi climàtic, com també obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d'efecte hivernacle a escala regional, que s'integraran en bases de dades de referència a escala internacional. Cal destacar que el coneixement del clima és una eina de gran importància per dissenyar les estratègies de mitigació i adaptació adequades davant el canvi climàtic.

Aquest projecte, impulsat per l'Obra Social "la Caixa" durant cinc anys, al qual el primer any destina 2 milions d'euros, es desenvoluparà en diverses fases: la construcció de les estacions d'investigació; l'establiment de centres de control i difusió a CosmoCaixa Barcelona i Madrid; el calibratge, el manteniment i la resolució d'incidències en els punts d'observació; l'obtenció, l'elaboració i la distribució de dades; i la realització d'activitats educatives i divulgatives a l'entorn del projecte.

AdjuntMida
Image icon Foto: Obra Social La Caixa71.2 KB

Relacionats

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Notícia

L’objectiu és ajudar a reduir la calor per protegir la salut del veïnat davant els efectes del canvi climàtic. Els projectes es poden presentar fins al 14 de juliol i les propostes guanyadores es testaran el 2024.

Butlletí