“El cuc en acció” i “Consells per a les famílies” guanyen el concurs d'Espigoladors contra el malbaratament alimentari

Font: Mon Planeta

06/02/2019 - 18:11

Actualment a Catalunya es llencen 35 kg d'aliments per persona i any, la majoria a les llars. En el conjunt d’Europa, les xifres de malbaratament alimentari són de 88 milions de tones/any, un 20% de la producció. Espigoladors ha convertit l’expressió “El menjar no es llença” en el leitmotiv de l’entitat i el lema del concurs que, des del 2015, promou entre els adolescents -11 a 17 anys- i, des del 2017, entre nens i nenes de 6-11 anys. Es tracta d’un premi que vol generar consciència sobre el malbaratament alimentari i la necessitat de reduir-lo, a partir d’idees creatives i innovadores sobre què es pot fer per evitar llençar els aliments. La participació en aquesta 4a edició ha estat de 901 persones, un 78% més que l’any passat, i un total de 235 propostes, 145 contes il·lustrats i 90 vídeos amb idees, 10 més que a la passada edició.

En categoria infantil el 1r premi, que consisteix en la participació de les persones guanyadores en la gravació del videoclip de la cançó “El menjar no es llença” i en un lot de libres, ha anat a parar a l’escola Antoni Busquets i Punset de Calders, on un grup d’alumnes han presentat el conte il·lustrat “El cuc en acció” que narra la historia d’un cuc que viu en una poma i, quan s’adona que la seva casa-poma és diferent de les altres i per això no l’agafen, s’organitza amb d’altres pomes diferents perquè la gent aprofiti igualment el producte en forma de suc o de melmelada.

El 2n premi ha estat per a un grup d’alumnes de l’escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat que han presentat el conte “En Blanch, un geni de la cuina”, i el 3r premi per als alumnes de l’escola Vidal i Amat amb el conte “Les verdures màgiques”. En la categoria infantil, el conte “Els 4 superherois imperfectes” de l’Escola Can Besora de Mollet del Vallès ha rebut una menció especial per les seves il·lustracions.

En categoria juvenil, el 1r premi, la participació de les persones guanyadores en una espigolada, una visita a l'obrador d'Espigoladors i en una tauleta per a cada membre del grup, ha anat a parar a l’escola Ca n’Oriol de Rubí, que ha presentat un vídeo amb consells per a les famílies per evitar que els aliments es facin malbé: fer una llista abans d’anar a comprar, anar a comprar sense gana, aprofitar els productes madurs per fer pastissos i cremes...

El 2n premi ha estat per als alumnes de l’Institut Vall de Mediona de Sant Quintí de Mediona, pel vídeo “Estovalles il·lustrades”, i el 3r premi, amb el conte “Comunitat de Canoani”, ha estat per a alumnes de l’escola Santo Angel de Gavà.

Espigoladors és una organització sense afany de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari i empodera persones en risc d’exclusió social, recuperant la fruita i verdura que es descarta per vendre i canalitzant-ne un 95% a entitats socials. La resta dels aliments recuperatses transforma en conserves naturals i artesanes comercialitzades sota la marca “Es imperfect” en un procés que integra a les entitats receptores dels aliments i a persones en situació vulnerable, fomentant la dignitat de les persones i la generació d’oportunitats. A més, Espigoladors treballa a les escoles i instituts fent tallers. Al llarg de l’any 2018, l’entitat ha fet un total de 124 tallers a 64 escoles i instituts de Catalunya.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Més de 11.300 hectàrees de les llles es gestionen a través d'acords de custòdia del territori

La ICTIB (Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears) acaba d’elaborar aquesta guia amb la participació de diversos representants del món educatiu

Article

Des del Camp d'Aprenentatge del Bages expliquen com treballen l'ODS 17, Aliança pels objectius, conjuntament amb el Consorci del Bages per la Gestió de Residus i la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia. També aprofiten per llençar el repte per escoles i instituts de treballar en xarxa.

Entrevista

EYES Granollers és un projecte impulsat per Ecoserveis i l’Ajuntament de Granollers a través del programa Erasmus + que es va desenvolupar des del gener del 2019 al gener del 2021. El programa volia mobilitzar i capacitar els joves perquè poguessin contribuir en la millora dels plans locals i involucrar-los en la lluita contra el canvi climàtic. Parlem amb l’Elena Oliver, participant d’Eyes Granollers, sobre els aprenentatges del projecte.

Butlletí