El Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs guanya el Premi Ciutat Sostenible 2012

El projecte premiat consisteix en la 'Codigestió anaeròbia de fangs per a una Estació Depuradora d'Aigües Residuals energèticament autosuficient'
Font: contrapunt.cat
26/10/2012 - 00:00
El passat 17 d'octubre va tenir lloc l'acte de lliurament dels 'Premios Ciudad Sostenible 2012'. L'entrega de premis va ser presidida per la Infanta Elena, a l'auditori madrileny del Palacio de Cibeles, on el president del Consorci per la Defensa de la Conca del riu Besòs, Sergi Mingote, va ser l'encarregat de recollir el premi. Per a Mingote, "és un reconeixement a la feina ben feta i a la ferma aposta mediambiental que estem fent des del Consorci".

 

Per desè any consecutiu, la Fundació Fòrum Ambiental ha convocat els Premis Ciutat Sostenible amb l'objectiu de reconèixer la tasca dels municipis i ens locals supramunicipals d'arreu de l'Estat que han fet una ferma aposta per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat. Aquests guardons compten amb el recolzament del Ministeri de Medi Ambient i amb el patrocini d'Ecoembes i Cespa.

El projecte 'Codigestió anaeròbia de fangs per a una Estació Depuradora d’Aigües Residuals energèticament autosuficient' ha estat premiat en la categoria de Gestió del Cicle de l'Aigua

Al juliol de 2010, el Consorci per la Defensa de la Conca del riu Besòs va signar un conveni de col·laboració científica amb l'empresa SISLtech amb l'objectiu d'incrementar la quantitat d'energies tèrmica i elèctrica generada durant els processos de digestió anaeròbia dels fangs que es produeixen a les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR).

Després de mesos d'investigació, es va determinar que això s'aconseguia mitjançant la codigestió anaeròbia dels fangs, és a dir, combinant a les unitats de digestió anaeròbia els fangs amb determinats substrats industrials. D'aquesta manera, s'aprofitava la complementarietat de composicions i s'incrementava la producció de biogàs i, per tant, d'energia.

En aquests moments, la codigestió anaeròbia està implementada a les EDAR de Granollers, Montornès del Vallès i La Llagosta. A totes tres s'ha duplicat la producció d'energia elèctrica, assolint nivells d'autoabastiment de fins el 80% de tota l'energia elèctrica necessària per al seu funcionament. D'aquesta manera aquestes instal·lacions han esdevingut més sostenibles i econòmiques, estalviant anualment l'emissió de prop de 40.000 tones de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Relacionats

Butlletí