El Consell Comarcal del Bages reforça el servei per fer front a la pobresa energètica en la seva segona edició

Font: Consell Comarcal del Bages

14/02/2019 - 11:16

Amb l’objectiu de garantir els drets de les persones pel que fa a l’accés als subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, el Consell Comarcal del Bages torna a impulsar l’Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica. El servei s’adreça als 29 municipis que configuren l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de la comarca del Bages (ABSS).Un dels elements clau de l’oficina és que pretén fer front a aquesta problemàtica des de la prevenció, apoderant les veïnes i veïns i no només actuar quan hi ha un conflicte manifest. Aquest servei del Consell Comarcal del Bages permet millorar les condicions de vida de totes les persones a les quals se’ls aporta informació i comprensió sobre les factures de llum, aigua i gas, a més de promoure l’ús racional de l’energia en benefici tant de l’interès particular en la gestió eficaç de consum de subministres com de l’interès col·lectiu, fomentant pràctiques que facin més sostenible el planeta. L’oficina és itinerant i oferirà atenció presencial, telefònica i telemàtica en un espai municipal.

Com a novetat enguany l’oficina amplia l’atenció presencial, passant de 6 a 19 municipis. A Navàs, Sallent, Artés, Sant Joan de Vilatorrada, Cardona i Sant Vicenç de Castellet es farà atenció presencial un cop per setmana i, a més, una vegada al mes el tècnic es desplaçarà a altres 14 municipis. També en aquesta segona edició el servei oferirà tallers i xerrades als municipis de l’ABSS comarcal dirigits als professionals i a la població per tal de donar eines que facilitin l’eficiència energètica i l’estalvi econòmic en la gestió domèstica dels subministres de llum, aigua i gas. D’aquesta manera es pretén fer arribar informació sobre eficiència energètica a més població i, a la vegada, poder detectar situacions de pobresa energètica o de risc potencial de patir-ne.

L’Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica va iniciar la seva tasca el 2017, i durant els mesos que va estar activa va atendre a 298 persones i el personal tècnic va realitzar un total de 423 accions distribuïdes entre assessoraments i tramitacions, fet que indica que cada usuari va sol·licitar de mitjana de tres accions diferents a l’oficina energètica. Pel que fa al perfil dels usuaris, el 59% de les persones ateses van ser dones i el 41% homes, majoritàriament d’edats compreses entres els 41 i els 60 anys, tot i que destacava també la quantitat de de persones majors de 60 anys que han sol·licitat el servei. La majoria dels usuaris que es van atendre presencialment tenien un baix nivell d’ingressos i vivien sols, fet que els exposa a una situació de vulnerabilitat elevada. La majoria de les consultes eren motivades perquè els usuaris tenien deutes amb les comercialitzadores de subministraments i en menor mesura per usuaris que havien rebut una carta d’avís de tall.

El conseller de l’Àrea d’Acció Social del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, ha explicat que «La lluita contra la pobresa energètica ha estat des de l’inici una de les prioritats del govern del Consell Comarcal. I volem fer-ho, no només atorgant ajuts d’urgència, no només fent informes de vulnerabilitat si no anant més enllà apostant per un servei de prevenció, que contribueixi a garantir els drets als subministraments bàsics». Marañón ha afegit que «La lluita contra la pobresa energètica és una responsabilitat col·lectiva, també de les companyies subministradores, exigim que compleixin amb la legislació vigent. des del Consell volem fer un pas endavant i no quedar-nos apagant focs, volem canviar realment les condicions de vida de les persones. Demanem més implicació de la Generalitat per tal que les empreses de subministraments compleixin efectivament amb el que marca la llei».

Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, David Saldoni, ha afirmat que «aquesta oficina és molt important pels municipis perquè complementa molt bé la feina que fan les oficines de serveis socials. Amb aquest suport es pot oferir una atenció més completa i millorar la qualitat dels serveis en benefici dels usuaris per seguir lluitant contra la pobresa energètica».


 

Categories: 

Relacionats

Article

Sitges és un dels 7 municipis de l’estat i un dels 35 europeus que reben assistència tècnica en matèria de pobresa energètica, després de ser una de les localitats guanyadores de la convocatòria promoguda per la Comunitat Europea. Un 2% de les famílies es troba en situació de pobresa energètica i d’aquestes un 57% dels habitatges tenen dificultats per mantenir la temperatura.

Article

El Punt d’Assessorament Energètic de Tarragona atèn de manera individualitzada 350 persones durant el seu primer any de funcionament

Notícia

Han permès una reducció del 25% de les despeses de les famílies en el pagament dels subministraments.

Butlletí