El Congrés dóna llum verda a una iniciativa sobre embornals naturals contra el canvi climàtic

Font: Factor CO2
22/07/2011 - 00:00
El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta setmana una Proposició no de Llei sobre embornals naturals en la lluita contra el canvi climàtic. La iniciativa ha sortit endavant amb 191 vots a favor i 145 abstencions.

El text aprovat demana al Govern, en l'àmbit de les competències i en tot cas, amb la participació de les comunitats autònomes i els sectors afectats, l'establiment d'un sistema d'informació agrícola relacionada amb el canvi climàtic a nivell estatal, amb la participació de les CCAA, per millorar l'inventari estatal de gasos d'efecte hivernacle.

També, demana que es millori la informació sobre la variacions dels estocs de carboni de totes aquelles extensions agrícoles existents a Espanya, pel seu paper fonamental d'absorció de CO2, en especial les dedicades a cultius llenyosos, per tal de facilitar el possible establiment d'un sistema per a l'obtenció d'ajuts agroambientals orientats al segrest de carboni, així com establir mesures dirigides a fomentar la implantació d'orientacions productives que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Així mateix, es demana a l'Executiu que aglutini, en una única norma reguladora, tots els instruments que ja regulen l'eliminació de la crema dels residus vegetals provinents d'aquests embornals de carboni agrícoles i de tractaments silvícoles forestals, derivant la seva utilització bé per a la producció d'electricitat per fonts de biomassa o per a la producció d'adobs orgànics per facilitar la posada en marxa d'aquestes a accions ja existents, el seu seguiment, control i la valoració dels seus resultats.

Finalment reclama l'establiment d'uns criteris pericials específics, de quantificació de les emissions de GEH i estimació del seu valor tenint en compte el preu de la tona equivalent de CO2, en la valoració dels danys causats per un incendi forestal i incendis en zones agrícoles, per tal d'incorporar-lo en les assegurances i incloure el seu valor en les pèrdues econòmiques per incendis provocats, per a la seva consideració en la presa de decisions penals referent a això.

Relacionats

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Notícia

L’objectiu és ajudar a reduir la calor per protegir la salut del veïnat davant els efectes del canvi climàtic. Els projectes es poden presentar fins al 14 de juliol i les propostes guanyadores es testaran el 2024.

Butlletí