El Col·legi Sant Josep de Navàs guanyador català al Premi Europeu de Prevenció de Residus

01/07/2020 - 15:41

El XI Premi Europeu de Prevenció de Residus s'ha lliurat aquest 25 de juny en una cerimònia virtual que ha tingut un especial reconeixement a dues activitats catalanes. El guanyador del Premi Especial del Jurat ha estat el Col·legi Sant Josep de Navàs i el finalista de la Categoria Associacions, la Fundació Espigoladors.


Repensem i celebrem un Nadal més sostenible

El guardó al Premi Especial del Jurat se l’ha endut el Col·legi Sant Josep de Navàs per la campanya Let's celebrate a zero waste Christmas creada per 6 escoles de Catalunya, Finlàndia, Itàlia, França, Romania i Bulgària, amb l’objectiu de fomentar un Nadal més sostenible d’acord amb els objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Cada escola va redissenyar un objecte nadalenc: l’arbre i les decoracions, la taula i els menús nadalencs, el calendari d’advent, el pessebre, o els regals i en comparteixen idees i resultats amb un vídeo comú amb un follet que es passeja per cada escola explicant com celebrar un Nadal sense residus.
 

Més herois i heroïnes en la prevenció de residus

El jurat ha reconegut com a finalista la tasca de la Fundació Espigoladors amb  la iniciativa #Elmenjarnoesllença, un reconeixement pels “herois i heroïnes” de l’aprofitament alimentari, una eina educativa i de sensibilització per fomentar la participació activa d’infants i joves en la recerca de solucions per fer front al malbaratament. La iniciativa inclou un concurs en dues categories: la infantil comporta la creació d’un conte il·lustrat, i la juvenil suposa crear un vídeo exposant una solució pràctica en reduir el malbaratament alimentari. En total hi van participar 1.485 infants i joves. A més s’han realitzat 492 tallers a diferents municipis i escoles, sensibilitzant 11.956 infants i joves d'entre 6 i 17 anys.

Des de Catalunya es van seleccionar tres candidats més com a nominats al XI Premi Europeu de Prevenció de Residus: l’empresa KH Lloreda, al Ceip Artur Martorell de Badalona, i l’Institut Català de la Salut de Castelldefels.

El premi s’ha atorgat a criteri d’un jurat europeu independent que representa sis categories: administracions i autoritats públiques, entitats educatives, associacions i ONG, empreses i indústries, ciutadans i Premi Especial del Jurat. El guardó distingeix les accions dutes a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), tenint en compte criteris d’originalitat de les propostes, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El premi s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+, i que a Catalunya coordina l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Amb aquesta iniciativa, Europa vol assentar les bases perquè els països desenvolupin diferents actuacions per fomentar entre la població la consciència que hem de generar menys residus. Ho fa a través de la xarxa internacional de ciutats i regions ACR+, una organització que promou el consum responsable de recursos i la gestió sostenible de residus municipals a través de la prevenció en origen, la reutilització i el reciclatge.

En la passada XI edició de la Setmana, que es va dur a terme el passat mes de novembre en 40 regions, es van organitzar 16.570 activitats arreu d’Europa. A Catalunya es van organitzar 1.368 activitats, promogudes per 375 entitats, tant públiques com privades, en 40 comarques. En les onze edicions del Premi, 14 accions catalanes han estat premiades i 15 accions més han estat reconegudes com a finalistes. Totes han tingut, a més, una important participació ciutadana.

Enguany, la XII Setmana Europea de la Prevenció de Residus es celebrarà del 21 al 29 de novembre i tindrà com a focus els residus invisibles! per conèixer i ser conscients de la motxilla de residus que arrosseguen els productes.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La Gerència d'Ecologia Urbana acaba de licitar el nou contracte de "recollida selectiva de residus especials als locals adscrits als Districtes i Gerències de l'Ajuntament i altres centres públics a la ciutat de Barcelona", pel període 2020-2021, amb mesures de contractació pública sostenible. Des de finals de febrer, la recollida dels tòners usats, les piles (alcalines i de botó) i el petit material tecnològic (cablejat, ratolins, teclats, telèfons, en funcionament i en desús) l'executarà Engrunes, l'empresa de foment de l'ocupació guanyadora dels dos lots del concurs públic, cadascun d'ells amb els edificis públics de 5 districtes de Barcelona.

Notícia

Amb l'objectiu de sensibilitzar el sector de l’hostaleria i la restauració per una tornada sostenible a la nova normalitat, l'entitat realitzarà 250 visites informatives i lliurarà bujols contenidors. La col·laboració de l'hostaleria i restauració, que genera el 52% dels residus d'envasos de vidre, és clau per incrementar la taxa de reciclatge. La campanya es durà a terme en més d’11.500 establiments HORECA pertanyents a 107 municipis costaners de tot l’Estat, 2.000 dels quals corresponents a 19 municipis catalans

Notícia

Els objectius europeus i la normativa vigent marquen que aquest 2020 s’haurien de recollir de forma selectiva el 50 % dels residus que es generen.

Butlletí