El Centre d'interpretació de l'Aigua de Torrelavit obrirà abans que acabi l'estiu

Font: Ajuntament de Torrelavit
15/06/2016 - 08:28

Torrelavite s’ha proposat recordar la vinculació que sempre ha tingut amb el seu riu, obrint el Centre d’Interpretació de l’Aigua. L’Ajuntament ha anunciat aquesta setmana que estarà llest abans que acabi l’estiu, i l’objectiu és que es converteixi en un important pol de dinamització turística i cultural del municipi.

Torrelavit té una llarga història com a poble amb una indústria paperera tradicional gràcies a que el riu Bitlles, que travessa tot el municipi, servia per donar empenta als 12 molins que al segle XVIII funcionaven per bastir de paper els principals mercats nacionals i internacionals. La crisi de la indústria paperera, però, va provocar que molts molins tanquessin portes.

Actualment, Torrelavit vol tornar a mirar al riu i per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat la creació del Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament cultural i turístic que té previst obrir les portes al públic local a finals de l’estiu. Segons l’alcalde Ramon Riera, “volem que el poble miri al riu i que aquest torni a treballar pel poble a través del turisme, l’oci i la indústria de serveis”.

Durant aquest mes es durà a terme la darrera part de la museïtzació de l’espai, així com les obres per facilitar l’accés a l’edifici. Tal com ha apuntat Riera, el Centre rebrà primer visites de públic local, “volem que els torrelavitencs i la gent del Penedès siguin ambaixadors d’aquest espai”. La inauguració es preveu per la tardor i, seguidament, s’espera que el Centre ja funcioni a ple rendiment amb visitants d’arreu, gràcies al pla de gestió i dinamització que es vol dur a terme.

Espai polivalent

Per Ramon Riera, amb aquest espai, “Torrelavit tindrà un nou atractiu turístic que permetrà una major dinamització del comerç i la restauració local”.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua, construït al costat de l’Ajuntament, i amb una inversió de més de 300.000 euros, tindrà tres parts diferenciades: el Riu, on s’explicarà com aquest esdevé l’eix per als assentaments urbans i el subministrament d’aigua al territori; l’Aigua per treballar, fent un repàs de la indústria paperera que hi havia al municipi, així com quins són els usos del paper al llarg de la història; i la darrera part, que servirà per reivindicar els actius turístics i culturals de Torrelavit i la iniciativa del Camí del Riu, entre d’altres.

La museïtzació comptarà amb audiovisuals i fotografies, i l’espai també serà polivalent per poder­ fer xerrades i jornades relacionades amb l’aigua.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
01/10/2019
Centre d’interpretació de l’aigua de Torrelavit.
Article

La Janna Fredeluga és una investigadora i naturalista del Delta del Llobregat. S’ha quedat atrapada en un lloc amagat del Delta. Necessita la teva ajuda per trobar-la i rescatar-la. La Janna ens ha deixat pistes per a localitzar-la. Si superes totes les proves, ho aconseguiràs.

Article

Els treballs, emmarcats en el conveni de custòdia fluvial, han consistit  en l’aplicació de tècniques de bioenginyeria, com el deflector Krainer, en col·laboració amb alumnes de l’INS Castellar de Paisatgisme i Medi Rural, així com altres actuacions complementàries com  la retirada de deixalles, l’eliminació d’espècies vegetals invasores (principalment la canya americana i la Cortaderia selloana), i la plantació d’espècies vegetals autòctones emprantfeixina viva, entre d’altres.

Butlletí