El CBC i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible

Font: Clúster Bioenergia Catalunya

10/04/2020 - 12:41

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF signen un conveni de col·laboració per tal de promoure la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible, amb la finalitat d’aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal,el desenvolupament òptim i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.

Amb aquest conveni ambdues institucions volen vincular més estretament l’activitat de recerca i d’innovació tecnològica amb les necessitats del sector de la bioenergia. La visió a llarg termini és la d’assegurar un recurs energètic sostenible pel futur que, alhora, asseguri la conservació dels ecosistemes forestals. Per fer-ho possible, es volen organitzar conjuntament reunions i seminaris tècnics que ajudin al sector forestal a prendre decisions i a escollir models de gestió orientats a adaptar els boscos al canvi climàtic i mantenir-los com un recurs sostenible pel futur, tot conservant els seus valors naturals.

El CREAF és un centre de recerca amb una llarga tradició en l'estudi del funcionament ecològic del bosc. Això li ha permès  avaluar com responen els boscos a les diferents opcions de gestió forestal, o als impactes del canvi climàtic (sequeres, incendis, plagues, etc). A més, ha facilitat que des del centre es desenvolupin eines i mètodes que avui en dia estan ajudant a  orientar la presa de decisions i la gestió sostenible del bosc.

Per la seva part, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que representa el sector professional de la bioenergia a Catalunya i té com a objectiu el foment d’un ús sostenible de la bioenergia a Catalunya. El Clúster integra més de 60 empreses, així com les principals entitats públiques i del tercer sector, consolidant així tota la cadena de valor de Catalunya. Els seus principals objectius són; comunicar i difondre els valors de la bioenergia, desenvolupar el mercat a partir de la generació de grans projectes de bioenergia i treballar per garantir un recurs de biomassa sostenible i de qualitat.

La bioenergia és la primera font d’energia renovable a Europa, és també l’energia renovable avui en dia que crea més llocs de treball i és l'energia clau pel compliment dels objectius estratègics de transició energètica i per assolir la neutralitat carbònica al continent europeu. En aquest sentit, des del Clúster, es planteja la fita pel 2030, que el sector de la bioenergia contribueixi a reduir 250.000 tones d’emissions de CO2, amb una potència instal·lada de 500 MW i un consum de 800.000 tones de biomassa forestal i agrícola.

“Amb aquest conveni ambdues entitats volem potenciar el flux d’informació entre la recerca i el sector de la bioenergia. Volem ajudar a que la bioenergia esdevingui una de les fonts renovables alternatives als combustibles fòssils per afrontar la crisi climàtica”, comenta Joan Pino, director del CREAF. Per altra banda, Raimon Mariné, President del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, comenta: “En un context de canvi global com el que estem vivint, el sector necessita l’acompanyament de centres de referència europeus com el CREAF, amb àmplia experiència en la resiliència i el funcionament ecològic de les masses forestals".


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Servei comarcal de biomassa forestal al Vallès Occidental engegat ara fa dos anys, el juliol de 2018. Des de llavors el servei ha mobilitzat 3.299,44 tones de fusta i ha subministrat 1.563,80 tones d’estella que equivalen al subministrament d’aproximadament més de 5 M de kW d’energia tèrmica. Amb tot, el Centre Logístic de Biomassa es troba ja per sobre del 50% de la seva capacitat de producció i comença una nova fase d’activitat amb noves adhesions al servei i un nou acord per la mobilització de 15.000 tones anuals de fusta.

Notícia

Els treballs al Montmell donen el tret de sortida al conjunt d'obres de tot el projecte. Amb la instal·lació de xarxes de calor en nou municipis de la demarcació es podran escalfar equipaments municipals a partir de la biomassa dels boscos.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí