El cavall torna als camps del Baix Llobregat

Font: Parc Agrari del Baix Llobregat

23/12/2010 - 00:00

Per un dia el cavall va tornar als camps del Baix Llobregat per fer les tasques de l'explotació agrària. El passat 17 de desembre es va celebrar a can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, la jornada tècnica "Tècniques i maneig de tracció animal en horticultura".

A partir de la teoria i de la pràctica, la jornada tècnica va aprofundir en les possibilitats que ofereix el treball amb cavall en les tasques agrícoles i els avantatges que comporten aquestes pràctiques en la gestió de l'explotació agrària, en el consumidor i en el medi ambient.

En la primera part de la jornada, Vicent Martí, llaurador de l'Horta de València guardonat pel Ministeri de Medi Ambient com a millor horticultor en agricultura ecològica de l'Estat espanyol, va explicar les tècniques que utilitza des de fa més de vint anys en el cultiu de productes hortícoles amb tracció animal i va reflexionar sobre els avantatges d'aquesta opció.

L'ús del cavall per a la gestió dels cultius (des de la preparació del camp i la sembra, fins a la collita) és una alternativa coherent amb el desenvolupament d'una activitat agrària que vol malmetre l'entorn tan poc com sigui possible.

Però més enllà dels beneficis per al medi i, de retruc, per als consumidors d'aquests productes, Martí va assegurar que també és una alternativa beneficiosa per a l'agricultor. Tenint clar que l'activitat agrària és una activitat econòmica, és a dir que ha de ser viable i rendible, Martí va remarcar que l'ús de la tracció animal en la gestió de l'explotació agrària és més econòmica: el tractor és més car que el cavall i els estris i eines que aquest segon utilitza, que molt sovint els ha fabricat el mateix agricultor, són molt econòmics i accessibles que els del primer.

Per tant, des d'aquesta perspectiva la incorporació (o el retorn) de la tracció animal en el maneig del conreu hortícola es pot considerar una visió moderna, que té present que només l'agricultura respectuosa amb els estàndards ambientals més exigents és sostenible i econòmicament viable.

Posteriorment, els participants a la jornada tècnica es van desplaçar fins als camps de la masia de Can Comas, on Martí els va mostrar com preparar el sòl i llaurar-lo amb un cavall de tir. En la seva explotació, Martí opta per un ús estès de la tracció animal, concretament del cavall, sense rebutjar, però, els avenços que la tecnologia ens ofereix. Una mena d'estar al dia sense perdre el que som i el que sabem. A més, va apuntar Martí, tota la tecnologia i els estris necessaris per treballar amb animals van ser presents als camps valencians i catalans fins als anys 1970. Per tant, es tracta d'una tecnologia fàcil de recuperar i d'utilitzar.

A continuació, Albert Bou, agricultor professional del Baix Llobregat, va mostrar als assistents una tria de les diferents arades i maquinàries que tradicionalment es feien servir als caps de la comarca. Al seu torn, Bou va ressaltar que un dels avantatges més importants de l'ús d'animals respecte a l'ús de tractors era la poca compactació del sòl que els primers provocaven.

La jornada tècnica es va cloure amb una taula rodona en què ponents i assistents van reflexionar sobre les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats que presentava el maneig de tracció animal en horticultura. D'entre els punts dèbils que es presentaven a l'hora de canviar el tractor pel cavall, els assistents van apuntar la manca (o inexistència) d'oferta de formació reglada. En canvi, la majoria dels presents va estar d'acord a assenyalar que el canvi brindava a l'agricultor una major independència, tant econòmica com energètica. A més, els assistents van convenir que aquesta no dependència de les energies fòssils era un element que a curt termini donava valor afegit als seus productes i, a la vegada, que podia ser avantatjós en vista a un augment més que probable del preu dels carburants en el futur.

Més enllà, per a Vicent Martí, la producció i la venda dels productes agraris són dues parts d'una mateixa concepció ecològica. L'Horta de València i el Parc Agrari són dos espais agraris periurbans, dos territoris amb una agricultura viva amb una forta pressió urbana i urbanitzadora. Però, sobretot, són dos territoris plens de possibilitats per a l'activitat agrària, tenint en compte la proximitat amb el consumidor.. Martí comercialitza directament els seus productes a prop de cent quaranta famílies de l'àrea metropolitana de València, que es desplacen setmanalment a la seva finca a Alboraia. També Albert Bou comercialitza bona part de la seva producció directament des de Cal Coracero, la seva explotació, ben a prop de la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat.

La jornada "Tècniques i maneig de tracció animal en horticultura" va ser organitzada pel Parc Agrari, amb la col·laboració de les associacions de defensa vegetal Fruiters del Baix Llobregat i Delta i Baix Llobregat, i el grup per a la Recuperació de la Tracció Animal de Catalunya (Retranca).

 

 

Relacionats

Reportatge
Reportatge. Especial Sequera

En el marc d’una forta crisi climàtica amb conseqüències devastadores, des de Sostenible.cat hem volgut fer un breu reportatge centrant l’atenció en les dificultats que pateixen agricultors i ramaders de Catalunya.

Notícia

El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat. La diagnosi constata que la compra directa a productors ha augmentat en un 7% durant els darrers i que la majoria de pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers 10 anys, entre altres aspectes.

Butlletí