El canvi climàtic i la contaminació maten la biodiversitat en aigua dolça

Així ho indica un estudi liderat per la UVic-UCC

Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC),

21/09/2016 - 17:31

La biodiversitat de l’aigua dolça s’està reduint a un ritme molt elevat. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi que ha dut a terme un equip de científics europeus liderat per la investigadora ICREA i doctora en Biologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Brucet.

 

L'augment de les temperatures associat al canvi climàtic accelera l'evapotranspiració de l'aigua i dispara les concentracions de contaminants. Aquesta situació, sumada a l'explotació humana i a l'abocament incontrolat de substàncies perjudicials, està laminant els ecosistemes d'aigua dolça.

L'extracció d'aigua dels ecosistemes aquàtics ha augmentat els darrers anys, mentre que, en paral·lel, s'incrementen els vessaments incontrolats de contaminants a l'aigua. La presència cada vegada major de residus sumada a l'escalfament global accelera la producció d'algues, unes plantes microscòpiques perjudicials per al sistema aquàtic perquè consumeixen oxigen per alimentar-se i provoquen la mort d'algunes espècies de peixos i amfibis. A més, també redueixen la transparència de l'aigua i impedeixen que la llum solar pugui arribar al fons dels rius i llacs.

Els investigadors també han conclòs que la combinació dels dos elements –contaminació del medi aquàtic i escalfament global– té un impacte perjudicial molt més gran que quan es donen per separat. Per combatre la situació que la recerca ha posat al damunt de la taula, l'equip liderat per Brucet recomana augmentar l'estalvi d'aigua i reduir el nombre de residus que s'aboca als rius i llacs per tal de garantir-ne la conservació.

Els resultats se sustenten en l'anàlisi d'una àmplia base de dades –amb informació de més de 2.000 llacs d'aigua freda i calenta de tot Europa– i en diversos experiments que s'han dut a terme durant més de 10 anys en llacs artificials. D'aquesta manera, els investigadors han pogut estudiar l'evolució de la biodiversitat aquàtica. 

El projecte, finançat per una beca Marie Curie de la Unió Europea, ha estat publicat a la revista europea especialitzada en recerca i innovació, Horizon Magazine.
 


Categories: 

Relacionats

Notícia

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Article

Un grup de quinze persones voluntàries del municipi participaran d’una iniciativa que estudia la qualitat de l’aigua del Llobregat i recollirà dades.

Notícia

El conveni, amb una vigència de quatre anys, potenciarà la millora de l’estat de conservació del riu i l’increment de la biodiversitat en les àrees de ribera.

Butlletí