El biòleg xilè Juan Carlos Castilla, premi d'Ecologia Ramon Margalef

Font: gencat/agències
25/07/2011 - 00:00
L'ecòleg xilè Juan Carlos Castilla ha estat guardonat amb el Premi Ramón Margalef d'Ecologia 2011. El jurat l'ha triat d'entre les 18 candidatures presentades per les seves investigacions sobre les espècies i les comunitats bèntiques marines, pels seus estudis de les interaccions entre l'activitat humana i l'estructura i funcionament d'aquests ecosistemes, i per la seva contribució al desenvolupament de noves vies per a la gestió de reserves i la conservació dels recursos marins.

Nascut a Xile el 1940, Juan Carlos Castilla es considerat el pioner de l'ecologia marina sud-americana, la seva contribució fonamental ha estat en l'estudi dels ecosistemes de les costes rocoses de Xile i la seva sostenibilitat. És destacable la seva aportació a les polítiques públiques d'aquesta matèria, així com la seva alta productivitat científica, reconeguda internacionalment, a través de la publicació de llibres i articles a diaris i revistes, científiques i específicament marines, més prestigiosos del món.

Castilla ha promogut l'explotació racional dels recursos bentònics-les espècies que viuen en contacte amb els fons marins- mitjançant l'assignació de drets de pesca exclusius a pescadors artesanals o de petita escala, sistema que s'ha mostrat molt eficient per a la conservació dels ecosistemes. Aquest model, conegut com el model xilè, de transformar àrees de pesca comuns en àrees de gestió restringida a cura d'uns quants pescadors, s'ha estès a tot el món, amb molt d'èxit .

El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

El Premi, de 80.000 euros i una peça simbòlica en memòria de Ramon Margalef, li serà lliurat a Juan Carlos Castilla, pel president català, Artur Mas, el proper 24 d'octubre a Barcelona en el transcurs d'una cerimònia al Palau de la Generalitat.

Cal recordar que en edicions anteriors van ser guardonats amb el Premi Ramon Margalef el biòleg i matemàtic Simon A. Levin, l'entomòleg Paul R. Ehrlich, el biòleg Daniel Pauly, l'investigador en ecologia fisiològica vegetal Harold Mooney, el president de la Societat Ecològica Britànica, John Lawton, i l'oceanògraf Paul Dayton.

AdjuntMida
Image icon Foto: Gencat18.95 KB

Relacionats

Opinió
Opinió


"Un dels àmbits del malbaratament alimentari que ha estat poc analitzat són els productes de pesca. A Catalunya l’any 2021 el consum de productes de pesca va ser de 25,74 kg/persona/any (MAPA, 2021), superior a la mitjana espanyola i a l’europea"
 

Opinió
Opinió


" La necessitat de superar les visions reduccionistes i obrir-se cap a visions més integradores o holístiques, es fa sentir clarament, des de fa temps, tant des de l’àmbit de la natura com de la cultura. "
 

Notícia

L'ecòleg Ramon Margalef i López (1919-2004) dona nom a partir d'ara al jardí d'Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic de la ciutat, situat al Parc de Montjuïc de Barcelona.

Butlletí