El biòleg xilè Juan Carlos Castilla, premi d'Ecologia Ramon Margalef

Font: gencat/agències
25/07/2011
L'ecòleg xilè Juan Carlos Castilla ha estat guardonat amb el Premi Ramón Margalef d'Ecologia 2011. El jurat l'ha triat d'entre les 18 candidatures presentades per les seves investigacions sobre les espècies i les comunitats bèntiques marines, pels seus estudis de les interaccions entre l'activitat humana i l'estructura i funcionament d'aquests ecosistemes, i per la seva contribució al desenvolupament de noves vies per a la gestió de reserves i la conservació dels recursos marins.

Nascut a Xile el 1940, Juan Carlos Castilla es considerat el pioner de l'ecologia marina sud-americana, la seva contribució fonamental ha estat en l'estudi dels ecosistemes de les costes rocoses de Xile i la seva sostenibilitat. És destacable la seva aportació a les polítiques públiques d'aquesta matèria, així com la seva alta productivitat científica, reconeguda internacionalment, a través de la publicació de llibres i articles a diaris i revistes, científiques i específicament marines, més prestigiosos del món.

Castilla ha promogut l'explotació racional dels recursos bentònics-les espècies que viuen en contacte amb els fons marins- mitjançant l'assignació de drets de pesca exclusius a pescadors artesanals o de petita escala, sistema que s'ha mostrat molt eficient per a la conservació dels ecosistemes. Aquest model, conegut com el model xilè, de transformar àrees de pesca comuns en àrees de gestió restringida a cura d'uns quants pescadors, s'ha estès a tot el món, amb molt d'èxit .

El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

El Premi, de 80.000 euros i una peça simbòlica en memòria de Ramon Margalef, li serà lliurat a Juan Carlos Castilla, pel president català, Artur Mas, el proper 24 d'octubre a Barcelona en el transcurs d'una cerimònia al Palau de la Generalitat.

Cal recordar que en edicions anteriors van ser guardonats amb el Premi Ramon Margalef el biòleg i matemàtic Simon A. Levin, l'entomòleg Paul R. Ehrlich, el biòleg Daniel Pauly, l'investigador en ecologia fisiològica vegetal Harold Mooney, el president de la Societat Ecològica Britànica, John Lawton, i l'oceanògraf Paul Dayton.

AdjuntMida
Image icon Foto: Gencat18.95 KB

Relacionats

Article
També es van lliurar els Premis escoles verdes 2019

El passat 21 de novembre a la tarda va tenir lloc a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, l’acte de lliurament del Premi Medi Ambient 2019 de la Generalitat de Catalunya i del Premi Escoles Verdes 2019. Aquest any el Premi Medi Ambient, en les modalitats de recerca i iniciativa s’ha emmarcat en la temàtica de conservació de la biodiversitat vegetal.

Butlletí