Efectes col·laterals del confinament: clavegueres embussades per farina o tovalloletes

Font: CCMA

06/05/2020 - 10:59

Un dels efectes col·laterals del confinament el trobem a les canonades. Les empreses de desembussaments estan treballant més, sobretot en comunitats de veïns. La farina és el pitjor producte per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps.

Els operaris de la depuradora de Castelló de la Plana treballen en la retirada de sòlids que col·lapsen el clavegueram. I entre aquests sòlids, un bon nombre de tovalloletes que molts ciutadans llencen al vàter.

Tovalloletes al clavagueram

És un problema endèmic, però que al País Valencià ha crescut un 25% des de l'inici del confinament. L'Agència Catalana de l'Aigua no ha detectat un augment tan significatiu.

En canvi, operadors d'Aigües de Manresa sí que han vist créixer exponencialment la presència de tovalloletes al sistema. Un mal hàbit que encareix un 10% els costos de producció.

David Güell, sotsdirector de Producció d'Aigües de Manresa, explica que es troben tovalloletes de gent que abans ja tenia aquest mal hàbit. "El que ja tenia l'hàbit de fer-ho a casa. Si hi era ho feia un cop i ara ho fa 3 vegades. I l'altra per la higiene. És molt probable que les faci servir per netejar les superfícies"

Però les tovalloletes no són aquests dies l'únic enemic de les canonades. En temps de confinament, amb pa i pastissos casolans, n'ha sortit un altre: la farina.

La farina col·lapsa el clavegueram

Xavi Pros, director adjunt Vilà Vila Serveis Ambientals, explica que la farina és un dels pitjors productes per a les canonades, provoca que s'hi facin més taps. Hi ha hagut un augment del 35% dels desembussaments. "Creiem que encara n'hi haurà més durant les pròximes setmanes".

Uns desembussaments a l'alça que obliguen les empreses a fer més actuacions d'urgència, moltes en comunitats de veïns. I és que fem molts més àpats a casa, una evidència que també es pot comprovar quan rastregem les canonades.

Xavi Yagüe, director executiu d'Hidrotec, creu que aquesta matèria orgànica que es troba al clavegueram és perquè la gent acumula restes de menjar per no haver de baixar a tirar les escombraries: "Trobem molta matèria orgànica, sobretot restes de menjar. Per no baixar cada dia la brossa, la gent acumula la brossa, i llencen pel lavabo o la pica els productes que fan més pudor."

Recordin: les tovalloletes SEMPRE a la paperera, per molt que l'envàs ens indiqui que són biodegradables.


 

 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
El director de Materfad ens explica que no hi ha un material màgic, sostenible i zero impacte. Cada repte requereix una solució diferent.

Aquesta entrevista pretenia trobar totes les respostes a les millors alternatives al plàstic. Però com diu l’entrevistat, Robert Thompson, director científic de Materfad. Centre de Materials de Barcelona, no hi ha material bo o dolent i no hi ha una resposta que ho resolgui tot. Així doncs, en aquesta entrevista no donarem solucions alternatives a l’ús del plàstic sinó que entendrem la importància d’escollir els materials més idonis en cada cas. I el que resulta encara més important, que el repte que realment tenim com a societat és el d’assumir canvis de mentalitat que ens permetin ser més eficients.

Notícia

Aliança Residu Zero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residuos, i recorda al Govern espanyol que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les personaes en el centre de les polítiques.

Reportatge

En un moment crucial en la batalla contra l'ús abusiu i la mala gestió dels plàstic, la pandèmia de la COVID-19 ens enfronta a un nou repte, una major utilització del plàstic com a eina fonamental per la gestió d’aquesta crisi sanitària sense l’oblit de la problemàtica ambiental que aquest material comporta. L'autora ens explica de manera detallada com l’ús del plàstic ha ressorgit, com alguns lobbies industrials, entre ells els transformadors de plàstic, estan sol·licitant un relaxament de certs estàndards ambientals i l'impacte d'aquesta qüestió en la nostra salut i la del planeta.

Butlletí