Educar els joves d'avui per a la sostenibilitat del futur

24/09/2007 - 00:00
Els joves d'avui són els que decideixen el futur de demà. Partint d'aquesta constatació, tres entitats s'han coordinat per elaborar un conjunt de materials didàctics per treballar a l'ESO i al Batxillerat els principals reptes planetaris per construir societats sostenibles. A partir de l'informe 'Planeta Viu' -que elabora periòdicament el Fons Mundial per a la Natura (WWF)-, la Fundació Territori i Paisatge de la Caixa de Catalunya i Unescocat han preparat uns materials per treballar amb alumnes d'ESO i Batxillerat. Dimecres 19 de setembre els van presentar a Barcelona. La guia elaborada permet als estudiants catalans entendre els indicadors que recull 'Planeta Viu'. Aquests indicadors avaluen l'estat dels ecosistemes i la biodiversitat de la Terra. L'objectiu, en última instància, és que els joves siguin conscients que és l'activitat humana el que està alterant negativament la vida de les altres espècies que habiten el planeta, i actuïn conseqüentment. El mateix informe 'Planeta Viu' ja apunta com s'hauria d'actuar per aturar la pèrdua de biodiversitat:
- protegir, conservar i restaurar la biodiversitat. - reduir la petjada ecològica dels humans consumint menys recursos. - millorar l'eficiència en l'ús dels recursos
Els instituts i centres d'educació no formal que hi estiguin interessats, poden adreçar-se a la Fundació Territori i Paisatge o a Unescocat perquè els facilitin els materials. Agustí Colomines, director d'Unescocat, va assenyalar durant la presentació que aquesta iniciativa s'emmarca en la línia de col·laboracions iniciada l'any 2005 entre la seva entitat i Territori i Paisatge per transportar a les aules els documents elaborats per la UNESCO. La primera tasca conjunta van ser els materials per treballar l'aigua a les escoles. L'informe Planeta Viu Enrique Segovia és director de conservació de WWF/Adena a l'Estat espanyol, i va participar a l'acte per recordar les dades que recull l'informe 'Planeta Viu 2006', i la tendència que assenyalen. Aquest informe s'elabora a partir de dades recollides arreu del món que ofereixen una visió global de l'estat de la biodiversitat del planeta. L'estudi es fa a partir de dos indicadors:
> Índex Planeta Viu: des del 1970, aquest índex analitza l'evolució de diverses espècies, actualment de 1.400. Aquest anàlisi ha permès constatar que des que es van començar a prendre dades, les espècies han perdut un 30% de les seves poblacions. Això no significa que s'hagin perdut un 30% d'espècies, sinó que cadascuna de mitjana ha perdut un 30% dels seus individus. La correlació entre aquesta pèrdua i l'impacte de les activitats humanes és indubtable, explica l'informe. > Petjada Ecològica de la Humanitat: aquest indicador mostra l'ús que fem els éssers humans dels recursos naturals del planeta, a partir del que es considera que és la capacitat productiva de la Terra anualment.
Els resultats recollits a 'Planeta Viu' són contundents i mostren que als anys 60 la humanitat consumia la meitat de la productivitat del planeta, que a partir dels anys 80 ja es consumia el 100% i que actualment estem consumint un 25% per sobre de la capacitat productiva del planeta. Per invertir aquest procés, Enrique Segovia va explicar que cal consumir menys recursos. Aquesta és l'única manera de viure dins de la capacitat de càrrega del Planeta sense portar-lo al límit, al col·lapse. Les decisions polítiques sobre el planeta que s'estan prenent al més alt nivell es basen en indicadors únicament econòmics. Enrique Segovia considera, doncs, que l'informe 'Planeta Viu' és una eina molt útil que complementa els indicadors que avaluen aspectes com el canvi climàtic des d'un punt de vista només econòmic. Segovia també va posar sobre la taula el debat sobre la quantitat de població que pot assumir el planeta. Per al representant d'Adena, la qüestió no depèn de la xifra total d'habitants sinó del consum que es fa: 'Per exemple, si tot el món consumís com ho fem a l'Estat espanyol, caldrien dos planetes sencers per donar a l'abast'. Una de les altres dades interessants per a la reflexió que va aportar va ser la relació que existeix entre la petja ecològica i l'índex de desenvolupament humà de les nacions unides. Creuant els dos indicadors, descobrim que els països més desenvolupats són els que deixen una petja més gran. Segovia va destacar que només hi ha un país al món que tingui un nivell de desenvolupament humà adequat i que, alhora, no superi la capacitat de càrrega del planeta: Cuba. Compromís amb el territori Aprofitant la presentació d'aquests materials, Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge, va recordar el treball que fa aquesta fundació amb l'objectiu de conservació del territori. Actualment la fundació ja és propietària de 8.000 hectàrees a Catalunya, i treballa sobre 127.000 més en conveni amb els municipis. La suma significa que Territori i Paisatge gestiona el 4,5% del territori. En aquestes àrees, no només hi fa una tasca conservacionista, sinó que també hi analitza l'evolució de la biodiversitat a partir de diversos indicadors. Una de les altres branques d'actuació de Territori i Paisatge és l'educació ambiental a partir del que Jordi Sargatal anomena 'creació de llavors', és a dir, edició de materials sobre temes de sostenibilitat per treballar-los a les aules, com per exemple el que es presentava en l'acte d'ahir. Sargatal va anunciar durant l'acte que la fundació està preparant ja un nou material anomenat 'Els altres veïns' per tal d'ajudar les escoles a fer gaudir els alumnes de la diversitat més propera: 'De vegades s'oblida que al costat de l'escola hi ha biodiversitat per observar. Amb els nous materials animem a entrar en contacte amb tot aquest entorn, a posar menjadores per observar d'aprop els ocells, a estudiar la flora...'

Relacionats

Butlletí