Ecologistes en Acció alerta sobre l'amenaça de la mineria submarina

Font: Ecologistes en Acció

23/07/2020 - 09:10

Ecologistes en Acció ha publicat 'D'allò que els ulls no veuen... la mineria submarina a l'Estat espanyol', un informe on exposa els impactes que aquesta activitat minera pot tenir sobre la biodiversitat marina així com les amenaces a les quals s'exposen les aigües espanyoles.

L'organització ecologista adverteix que 2020 és un any clau perquè l'Autoritat Internacional per als Fons Marins planeja llançar el codi que regularà l'extracció de minerals en alta mar. Se suma així a les nombroses veus, incloent-hi ONGDs, organitzacions pesqueres i la mateixa UE, que demanen una moratòria per a aquesta activitat mentre els seus impactes potencials no siguin totalment coneguts.

El que sí que se sap sobre la mineria submarina és que tindrà enormes efectes sobre la biodiversitat marina en un ambient molt poc conegut, podent afectar a tota la cadena tròfica i amenaçant fins i tot la productivitat pesquera.

La destrucció o extinció d'espècies, provocades per la mineria submarina, podria impedir a més el descobriment de noves medicines, associades a formes de vida de les profunditats oceàniques. Sense anar més lluny, el test de la COVID-19 es va desenvolupar utilitzant un enzim aïllat d'un microbi trobat en respiradors hidrotermals d'aigües profundes, un hàbitat molt escàs i ara sota l'amenaça minera.

L'informe 'D'allò que els ulls no veuen... La mineria submarina a Espanya' posa l'accent en els riscos que suposa autoritzar una activitat tan difícil de controlar i les conseqüències de la qual són impredictibles. A les seves pàgines s'explica com els núvols submarins de sediments amb metalls pesants poden desplaçar-se milers de quilòmetres i afectar zones distants; i com les pertorbacions dels fons oceànics poden tenir impactes globals, en alterar la capacitat de fixar carboni que realitza el fitoplàncton.

 

L'amenaça a les nostres aigües

Ecologistes en Acció analitza com, durant anys, diversos projectes d'organismes públics espanyols han encapçalat recerques per a avaluar el potencial miner de zones pròximes a les Illes Canàries. També els de zones enfront de les costes gallegues i cantàbriques, al golf de Cadis i mar d'Alboran.

Els potencials jaciments es troben en muntanyes submarines que sembla que alberguen quantitats significatives de cobalt, liti, terres rares i altres metalls d'interès comercial. Però aquestes zones vulnerables contenen una biodiversitat extraordinària encara poc coneguda i serveixen d'hàbitat i rebost per a milions d'espècies. Per això moltes d'elles estan en vies de ser protegides.

Davant d'això, s'han invertit milions d'euros estatals i europeus en projectes per a l'avanç de la mineria submarina que, segons l'informe, "posen en risc el que hauríem de protegir". A més, Ecologistes en Acció denuncia com l'Estat espanyol ha confiat la seva representació en els òrgans tècnics de l'Autoritat Internacional per als Fons Marins a experts en mineria proclius a l'explotació, marginant a la comunitat científica que millor podria contribuir a la conservació i a l'anàlisi dels potencials impactes en aquests ambients.

L'organització ecologista participa en una campanya internacional que lidera la Deep SeaCoalition, una aliança de més de 80 organitzacions, que busca l'establiment d'una moratòria sobre aquesta activitat i promou alternatives a la destrucció dels fons oceànics.

Entre les mesures proposades, que es detallen en l'informe, s'inclou el màxim aprofitament dels materials actualment disponibles i el reciclatge obligatori de residus amb continguts metàl·lics. Actualment el reciclatge de minerals com el liti, el tel·luri o les terres rares, que es pretenen extreure de les profunditats submarines, està per sota de l'1%.

Enllaç a l'informe: 'D'allò que els ulls no veuen... La mineria submarina a l'Estat espanyol'


 

Relacionats

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Notícia

El primer tram, del molí de l'Esquís a la Mare de les Fonts, mostra cinc panells amb els elements més característics de la zona

Butlletí