Dionís Guiteras: «La Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable»

13/09/2017 - 14:56

Guiteras ha assegurat que «la Diputació ha de donar aquelles eines perquè el bosc sigui viable», veure com es poden «evitar els incendis» i regenerar l’espai afectat per evitar que allò que havia estat un bosc es converteixi en un desert.

Al mateix temps també ha fet «una valoració positiva» de la campanya, tot i que admet que «cada hectàrea que es crema és un desastre en si». En aquest sentit ha recordat que, des dels 24 punts de vigilància fixa i les 90 unitats mòbils d’informació, s’ha arribat a molta gent «informant i alertant» dels perills del bosc.

Tres objectius principals

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF), posa en marxa cada any aquest pla de sensibilització a la població en matèria de prevenció i detecció ràpida d’incendis. Els tres objectius principals del PVI són reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis i assistir tècnicament als ajuntaments en cas d’incendis importants.

El dispositiu, que va estar en funcionament del 16 de juny a l’1 de setembre, ha comptat amb 266 persones contractades i ha tingut un abast de 475.502 hectàrees forestals. En tota la demarcació s’han informat a 58.655 persones, s’han detectat 778 punts de risc i s’han realitzat 138 dissuasions d’infraccions a la reglamentació contra incendis.

També cal destacar que dels incendis registrats durant la campanya el 41% dels primers avisos que ha rebut el centre de control del PVI ha estat de guaites, unitats mòbils o ADF. D’altra banda, aquest estiu s’han comptabilitzat 187 incendis en l’àmbit i horari del PVI i, fora d’aquest, s’han produït 34 incendis més.

La superfície afectada per aquests incendis (768 ha) ha estat superior a la mitjana dels darrers anys (463 ha), tot i que només vuit incendis han superat les 10 ha. Els majors incendis han estat els iniciats a Artés (363,1 ha), Manresa (104,9 ha) i Avinyó (72,8 ha).

Dades per comarques

Alt Penedès

Anoia

Bages

Baix Llobregat

Berguedà

Garraf

Maresme

Moianès

Osona

Vallès Occidental

Vallès Oriental

Resum comarques


 

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Un altre estiu els incendis es converteixen en un forçat element transformador del paisatge a tota la conca mediterrània.Si tothom té clar quines són les causes i les solucions de la situació actual, com és que cada estiu repetim les mateixes lletanies? Al meu entendre, el principal motiu d’aquesta situació és que surt més econòmic invertir, majoritàriament, en extinció, és a dir, en el cos de bombers, que en prevenció.

Notícia

La primavera de 2022, calorosa i seca a la majoria del territori català, s’ha combinat amb el juny més càlid des de 2003 segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i una manca de pluges crònica, es preveu una campanya d’estiu molt dura per als boscos catalans i la situació no millorarà si no plou a de forma abundant a les zones afectades per sequera. L’equip científic del CREAF encoratja a la ciutadania a extremar les precaucions al camp i a ser partícips del seguiment de l‘estat de salut dels boscos a través del projecte AlertaForestal.

Notícia

Un estudi revela un canvi sense precedents en el règim d’incendis del continent europeu, relacionat amb el canvi climàtic. Les zones afectades es troben al sud, centre i nord del continent, però aquest canvi històric en el règim d’incendis d’Europa és més intens a l’àrea del Mediterrani.

Butlletí