Detectada per primer cop a Catalunya la presència del tallarol xerraire oriental

Font: Generalitat de Catalunya

13/11/2018 - 12:05

El Parc Natural del Cap de Creus ha confirmat la primera cita del tallarol xerraire oriental (Sylvia curruca blythi / halimodendri) a Catalunya. Es tracta d’una au migratòria molt difícil d’observar a tot l’Estat. Té tres subespècies. Una és la nominal, que cria a l’est d’Europa i presenta tons grisos purs, i és present gairebé cada any a Catalunya, amb alguna cita a la primavera i tardor. Les altres dues són orientals, més marrons, i pròpies d’Àsia. L’observació d’un d’aquests tallarols xerraires orientals va tenir lloc a Cala Joncols, al Parc Natural del Cap de Creus, en el marc del Cap de Creus Autumn Weekend. A més, s’ha registrat per primera vegada al parc la presència d’un mosquiter reietó (Phylloscopus proregulus), que és la tercera vegada que s’observa a tot Catalunya. La primera es va detectar el 2000 al parc del Guinardó a Barcelona i la segona el 2005 a l'Illa de Buda. Les cites confirmen el potencial del Parc Natural del Cap de Creus per a l’observació d’aus, especialment migratòries, per la seva ubicació privilegiada.

 
És el tercer any que el Parc Natural del Cap de Creus acull el Cap de Creus Autumn Weekend, un esdeveniment coorganitzat amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), amb la col·laboració del Grup de Natura de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (IAEDEN) i els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE), amb els ocells com a protagonistes.
 
El parc ha qualificat la cita d’enguany de “tot un èxit”, amb prop d’una cinquantena d’assistents del 19 al 21 d’octubre, atrets per la passió per les aus. En aquest marc, també s’han dut a terme més d’un miler d’anellament d’ocells i s’han observat 77 espècies diferents, moltes de les quals migratòries. Per exemple, algun tallarol gros (Sylvia borin), de garriga (Sylvia cantillans), trencamates (Sylvia conspicillata), o de casquet (Sylvia atricapilla), la família d’espècies d’ocells més abundant d’Europa. També el colltort (Jynx torquilla), la piula dels arbres (Anthus trivialis), la cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), i el de passa (Phylloscopus trochilus), així com el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).
 
A més de la nova cita, entre les troballes més significatives, es van poder veure algunes espècies molt escasses al parc, com ara sis mosquiters de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), una espècie siberiana que cada any té més observacions al país, i un pela-roques (Tichodroma muraria).
 
L’anellament d’exemplars, que es va fer des de la Vall de Montjoi i el Mas de Rabassers de Baix, també va permetre comprovar el seu estat de salut i registrar les seves mesures, abans de tornar a ser alliberats. Això també va facilitar conèixer l’origen d’una cinquantena d’ocells provinents de França i de Bèlgica.
 
Les dades recollides, una vegada validades per especialistes en la matèria, serviran per a estudis científics, catàlegs i inventaris d’espècies. En aquest sentit, els visitants van poder compartir les citacions al web www.ornitho.cat o mitjançant l’aplicació mòbil NaturaList.
 
Anteriorment, la trobada s’ha celebrat el 2015 i 2016 per aquestes dates, coincidint amb l’època de la migració de moltes espècies. En aquest sentit, la ubicació del Cap de Creus és privilegiada per acollir una gran diversitat d’aus,  envoltat en gran part pel mar Mediterrani i amb moltes valls interiors i petits racons forestals que permeten a molts ocells trobar aixopluc amb mal temps o tramuntana. També per als ocells marins és un espai de referència, perquè troben fàcilment aliment, gràcies als seus rics fons.

 

Relacionats

Article

L'Escaldat és una malaltia provocada pel fong Diplodia Corticola, que afecta des de fa anys les alzines sureres un cop pelades. Donada la prohibició de les directives europees i la moratòria que la Generalitat ha dictat en l’ús del fungicida habitual per tractar aquest fong (metiltiofanat) , tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Departament de protecció dels vegetals de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han iniciat un nou estudi per investigar i descobrir nous tractaments biològics que siguin respectuosos amb el medi i ataquin definitivament el fong patogen de les sureres.

Article

Les escoles castellarenques El Sol i La Lluna i Sant Esteve han participat durant el curs 2018-2019 en el projecte “Biodiversifiquem l’entorn escolar, replantegem la ciutat”. Es tracta d’una nova proposta de l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), recolzada per l'Ajuntament, que s’emmarca en la línia de treball “Biodiversifiquem l’entorn urbà” i que té per objectiu millorar l’estat de la biodiversitat urbana a partir de l’educació ambiental, la ciència ciutadana i el treball amb la ciutadania, ja que diversos estudis mostren que les ciutats més verdes afavoreixen la salut dels seus habitants.

Notícia

L'investigador del Museu de Ciències Naturals Constantí Stefanescu participa en un estudi que avisa que el canvi climàtic és més ràpid que l'adaptació dels animals

Butlletí