Declaren bé cultural el so de les campanes de Banyoles per protegir-lo de les queixes

Font: CCMA

05/11/2021 - 11:50

Les campanes van deixar de sonar a la nit per les queixes d'un propietari de pisos turístics i va aixecar les queixes dels veïns.

Fa uns mesos, les queixes d'un veí van fer silenciar les campanes de les esglésies de Banyoles. Els veïns del municipi es van manifestar davant l'Església de Santa Maria dels Turers per tornar a sentir cada nit amb la mateixa intensitat el so del toc de les campanes.

En el ple d'aquest dimarts, s'han declarat bé cultural el so i els tocs de les campanes del municipi de Banyoles per la seva consideració de bé patrimonial immaterial. L'Ajuntament vol blindar així el so de totes les campanes del municipi.

La queixa d'un veí -propietari d'uns pisos turístics- pel soroll de les campanes va fer que deixessin de sonar. Aquesta decisió va provocar la mobilització dels ciutadans en contra d'aquest canvi i ara han aconseguit que es declari bé cultural.

Al ple de l'Ajuntament, que s'ha celebrat aquest vespre, ha aprovat protegir els sons i els tocs que es fan tant per motius religiosos com per marcar les hores i altres usos civils.


La protecció de 18 campanes

La declaració recull un inventari de les 18 campanes que hi ha al municipi repartides en deu esglésies i capelles. La declaració de les campanes com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) és la solució que l'Ajuntament ha trobat per evitar les polèmiques sobre el so dels tocs de nit.

Per a municipis com Banyoles, el so de les campanes és important pels avisos. A través del repic de campanes, els temples poden avisar de rituals religiosos (casaments, enterraments o per la litúrgia) o poden tenir usos civils (els tocs de les hores, alertar de foc, convocar el poble, entre altres).


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La iniciativa dona resposta a una demanda ciutadana i insisteix en la necessitat de moderar el volum de la veu a les terrasses, a la sortida dels locals o quan es passeja en horari nocturn, entre altres qüestions.

Notícia

El Consorci de l’Estany tanca la primera fase de la prova pilot de gestió dels aiguamolls de La Puda a Banyoles a través de la pastura amb búfals d’aigua.

Article

L'Ajuntament de Tarragona ha publicat una guia per aplicar la perspectiva basada en la protecció de la natura, la justícia social i la cultura democràtica a les produccions culturals.

Butlletí