Declaren bé cultural el so de les campanes de Banyoles per protegir-lo de les queixes

Font: CCMA

05/11/2021 - 11:50

Les campanes van deixar de sonar a la nit per les queixes d'un propietari de pisos turístics i va aixecar les queixes dels veïns.

Fa uns mesos, les queixes d'un veí van fer silenciar les campanes de les esglésies de Banyoles. Els veïns del municipi es van manifestar davant l'Església de Santa Maria dels Turers per tornar a sentir cada nit amb la mateixa intensitat el so del toc de les campanes.

En el ple d'aquest dimarts, s'han declarat bé cultural el so i els tocs de les campanes del municipi de Banyoles per la seva consideració de bé patrimonial immaterial. L'Ajuntament vol blindar així el so de totes les campanes del municipi.

La queixa d'un veí -propietari d'uns pisos turístics- pel soroll de les campanes va fer que deixessin de sonar. Aquesta decisió va provocar la mobilització dels ciutadans en contra d'aquest canvi i ara han aconseguit que es declari bé cultural.

Al ple de l'Ajuntament, que s'ha celebrat aquest vespre, ha aprovat protegir els sons i els tocs que es fan tant per motius religiosos com per marcar les hores i altres usos civils.


La protecció de 18 campanes

La declaració recull un inventari de les 18 campanes que hi ha al municipi repartides en deu esglésies i capelles. La declaració de les campanes com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) és la solució que l'Ajuntament ha trobat per evitar les polèmiques sobre el so dels tocs de nit.

Per a municipis com Banyoles, el so de les campanes és important pels avisos. A través del repic de campanes, els temples poden avisar de rituals religiosos (casaments, enterraments o per la litúrgia) o poden tenir usos civils (els tocs de les hores, alertar de foc, convocar el poble, entre altres).


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Aquest nou paviment fred permetrà reduir el soroll fins a 3db i també rebaixar 2 graus la temperatura ambient a l'estiu

Article

L’objectiu del projecte és disposar de més informació sobre la qualitat de l’aire a escala local i així facilitar la presa de decisions en termes de mobilitat, espai públic i salut. Aquests sensors, que estaran instal·lats a tots els districtes de la ciutat, dibuixaran un mapa dinàmic de qualitat ambiental per cada tram de carrer.

Notícia

Del total de vint accions dirigides destaquen aquelles destinades a la reducció de la mobilitat motoritzada, com ara la promoció de la mobilitat sostenible, eficient i segura; l’Impuls de la bicicleta, la renovació de la flota d’autobusos de transport públic urbà per vehicles menys sorollosos o el foment de la utilització del vehicle elèctric d’ús privat.

Butlletí