De Darebin, Austràlia, a Barcelona: les ciutats pioneres a declarar l’emergència climàtica

Font: Betevé

24/01/2020 - 10:30

Des d’aquest 15 de gener Barcelona es troba, formalment, en emergència climàtica. Un acte institucional al Saló de Cent en què s’han presentat 100 mesures d’actuació ha servit per formalitzar la declaració, que ja s’havia anunciat l’estiu passat. Així, Barcelona segueix la línia d’altres ciutats, regions o estats que han declarat l’emergència. En són 1.311, segons l’organització Cedamia, que en porta el compte en un mapa cronològic al seu web en què es pot comprovar l’evolució de les adhesions. La primera ciutat del món a fer una declaració d’aquest tipus va ser, a finals del 2016, la ciutat australiana de Darebin, als suburbis del nord de Melbourne.

Darebin, la pionera

El 5 de desembre del 2016, el govern local de Darebin, ciutat de poc més de 150.000 habitants, va declarar l’emergència climàtica per unanimitat amb un escrit breu al butlletí municipal: “L’Ajuntament reconeix que ens trobem en un estat d’emergència climàtica que requereix accions urgents”. Aquesta ciutat propera a Melbourne es va convertir, així, en la primera del món a reconèixer l’emergència, i mesos més tard en va concretar les mesures en un pla de sostenibilitat. Ara Darebin presumeix de la seva línia de subvencions per col·locar plaques solars, de reparar sots del paviment amb material reciclat o de canviar l’enllumenat per bombetes LED.

L’onada del Quebec

A Darebin la van seguir la veïna ciutat de Yarren i Hoboken, a l’estat de Nova Jersey, als Estats Units, que en va ser la tercera. Posteriorment, centenars de ciutats del Quebec van replicar declaracions d’emergència climàtica a partir del setembre del 2018. El motiu, l’onada de calor de l’estiu d’aquell any al Canadà, que va provocar més d’una vuitantena de morts i va augmentar la pressió dels moviments ecologistes. El gener del 2019 ja hi havia 153 municipis propers a Mont-real en estat d’emergència.

Bristol marca la línia

Paral·lelament, la carrera per l’emergència climàtica es va estendre per Europa. Bristol, al Regne Unit, va ser la primera ciutat del continent a declarar l’emergència. “No és un repte abstracte o llunyà, significa un canvi ampli i irreversible que posa en joc les nostres vides i la nostra subsistència”, va declarar la regidora de Bristol Carla Denyer el novembre del 2018. El model de declaració de Bristol es va replicar en centenars de ciutats del Regne Unit.

Sevilla, ciutat pionera a l’estat espanyol

Catalunya va ser la primera regió de l’estat, el maig del 2019, a fer la declaració. Pel que fa a les ciutats, Sevilla en va ser la pionera l’estiu del 2019 i poc després s’hi van sumar Madrid, Logronyo i Saragossa, entre d’altres. Ara Barcelona completa la llista.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb la voluntat d’estimular projectes sostenibles, respectuosos amb el medi ambient i en favor de la transició energètica el Govern d'Andorra ha aprovat la creació del marcat nacional de compensació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. La implementació d’aquest sistema és una nova eina per seguir fent passos decidits cap a l’objectiu de neutralitat carboni el 2050, implementant el full de ruta establert a la Llei d’impuls de transició energètica i canvi climàtic (Litecc) i l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic 2020-2050.

Notícia

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Article

Calcuteca és una eina ideada per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i a buscar alternatives que siguin més sostenibles.

Butlletí