Dandelion Contents, amb l’Aquàrium Barcelona, organitza el primer taller del CI! Cicle de Tallers d’Il·lustració Científica

El taller està enfocat a la fauna marina
05/03/2018 - 12:23

La il·lustració científica és una disciplina artística i científica gairebé desconeguda, fins i tot pels mateixos científics, però que resulta vital per reflexionar, entendre i comunicar la ciència. La il·lustració és la forma més científica que tenim per poder copsar dades visuals: una il·lustració pot emfatitzar, mostrar angles impossibles o donar la incidència i detalls exactes que un fet científic requereix.

El taller Il·lustrant... la fauna marina que tindrà lloc a l’Aquàrium Barcelona del 5 al 9 de març serà impartit per l’il·lustrador científic Carles Puche, i es desenvoluparan les diferents tècniques de dibuix relacionades amb la il·lustració de fauna marina, de manera que els resultats puguin ser aplicats tant a publicacions de caràcter divulgatiu com científic.

Adreçat a...

El taller s’adreça a professionals i estudiants que vulguin aprendre les tècniques bàsiques per representar científicament els motius dels seus estudis, i a persones no especialitzades però que vulguin conèixer el món de la il·lustració, la ciència i/o la fauna marina, per adquirir uns coneixements bàsics d’aquesta especialitat.

Durada

La duració del taller serà de 20 hores repartides en cinc sessions de 4 hores.
1a sessió: introducció i metodologia de la il·lustració de ciència. Dibuix a llapis de grafit d'un peix.
2a sessió: apunts de camp i fotos a l'Aquàrium de peixos i closques.
3a sessió: dibuix a llapis de grafit i tinta xinesa de closques a partir d'apunts de camp i fotos. Si es pot disposar d'elements reals es treballaria a partir de copiar aquestes mostres.
4a sessió: dibuix a color de peix a partir dels apunts de camp i les fotos.
5a sessió: dibuixos definitius i cloenda.

Places: mínim 16 i màxim 20 alumnes.

El docent: Carles Puche

Il·lustrador científic reconegut internacionalment, compta amb més de 20 anys d’experiència com a docent. Ha impartit classes en institucions com la Universitat de València o l’Institut Broggi i les seves il·lustracions s’han publicat en revistes com National Geographic, Mundo Científico, Medi Ambient o Mètode. També ha exercit de comisari en les exposicions Dibuixants al Montseny del Museu de Granollers i Dibuixar la Natura de la Universitat de València així com de les exposicions de l’Institut Botànic de Barcelona dedicades a Suzanne Davit i Eugèni Sierra. Tres obres seves van ser seleccionades per exposar-se durant tot l’any2014 al NewYork State Museum. És membre de la Institució Catalana d’Història Natural, l’Academia Mexicana de Ilustradores Científicos, l’Institut Humboldt de Colòmbia, l’Asociación Ibérica de Mirmecologia i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.


 

Relacionats

Notícia

La Càtedra durà a terme estudis i anàlisis, i farà el seguiment d’indicadors ambientals i turístics amb l’objectiu de facilitar la gestió ambiental i turística del municipi gabellí.

Notícia

La ciutat és el primer ecosistema del coneixement del món en ser reconegut com a membre de la Xarxa de Solucions pel Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Això permetra que la ciència i tecnologia de la capital catalana contribueixin efectivament a la consecució dels ODS i a l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic, mitjançant la formació, la recerca, l'anàlisi de polítiques públiques i la cooperació internacional.

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Butlletí