CREAF i el Parc Natural de la Serra de Collserola signen un acord per crear una estació de recerca

Redacció
31/01/2012 - 00:00
El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) han unit les seves capacitats científiques i de gestió amb l'objectiu de reforçar un programa de recerca i seguiment del medi natural, que es vol sigui un referent en l'àmbit català, espanyol i europeu, a través d'un conveni de col·laboració, signat aquest 30 de gener. 

L'acord marc de col·laboració signat pel vicepresident executiu del Consorci del Parc, Josep Perpinyà, i pel director del CREAF, Javier Retana, preveu la creació d'una estació mixta de recerca que aprofitarà l'estació biològica del Parc, ubicada des de 1999 a la masia de Can Balasc, així com les 89 hectàrees de terrenys de la finca amb el mateix nom. Es preveu que aquesta nova infraestructura iniciï la seva activitat el gener de 2013.

El conveni entre el CREAF i el CPNSC permetrà l'ús compartit de l'Estació Biològica ubicada a Can Balasc, antiga masia del s.XVI, que va ser totalment reformada i equipada pel Consorci el 1999, i que ara compta amb laboratoris, oficines, sales de reunions, aules i magatzems.

Un altre eix estratègic de l'acord contempla la instal·lació de parcel·les d'experimentació, tant en l'àmbit de la finca com en la resta del Parc, així com potenciar accions conjuntes de recerca internacional en diferents àmbits d'estudi: canvi global, biodiversitat, dinàmica forestal, paisatge, entre altres. A dia d'avui, el CREAF ja té instal·lada una parcel·la permanent de seguiment del medi natural que està inclosa dins la xarxa europea LTER (Long Term Ecological Research Network).

L'acord contempla constituir, de forma paral·lela, un espai de formació continuada dirigit a tècnics de medi ambient, així com un espai per a dur a terme trobades científiques de treball que apleguin a investigadors de tot el món en aquest entorn privilegiat.

Aquesta relació estable entre recerca i gestió seguirà models ja consolidats com el de la Estación Biológica de Doñana del CSIC i el Parque Nacional de Doñana. 

Relacionats

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Notícia

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona va instal·lar, en el marc del projecte MOCCA del Pla Nacional, una estació de tipus CoastSnap per monitorar, amb l’ajuda de la ciutadania, l’evolució de la línia de costa a la platja del Castell (Palamós).

Butlletí