Cornellà aconsegueix l’aprofitament de 7,7 tones d’excedents alimentaris

El municipi ha fet una aposta ferma per la lluita contra el malbaratament alimentari des del 2012.
Font: Ajuntament de Cornellà
19/02/2015 - 00:00

L'any 2014 es va aconseguir recollir 7,7 tones d'excedents alimentaris per ser aprofitats a la Botiga Solidària. També s'ha publicat la guia "Aprofitar aliments, prevenir residus. Guia d'acció local. L'experiència de la Botiga Solidària de Cornellà de Llobregat".

En el marc de la campanya "Cornellà aprofita els aliments", l'Ajuntament va impulsar el mes de juny de 2012 la recollida d'excedents alimentaris al Mercat Centre i a alguns comerços de l'entorn, per aprofitar l'aliment apte per al consum però no comercialitzable.

Des de llavors fins ara, s'han anat incorporant al projecte diferents cadenes de supermercats, com els supermercats Condis, Caprabo i Lidl. Això ha fet, que durant l'any 2014 es dupliquessin els excedents recollits respecte el 2013, arribant a les 7,7 tones d'excedents recollits (principalment de fruita i verdura). La novetat d'aquest any és que s'han començat a recollir els excedents provinents dels horts municipals Josep Pidelaserra.

Amb la recollida d'aquests excedents s'aconsegueix un doble objectiu: reduir els residus que generen els aliments encara consumibles però que es llencen i, d'altra, donar resposta a la creixent demanda social d'ajudes alimentàries.

Tots aquests aliments i els provinents de donacions d'aliments secs de llarga durada de la Unió Europea, via Creu Roja, així com altres donacions i grans recaptes, es concentren a la Botiga Solidària que funciona des del desembre de 2012 i es troba situada a Can Bagaria, en un local cedit per l'Ajuntament. Està gestionada per l'Associació Botiga Solidària que agrupa unes 30 entitats locals i uns 100 voluntaris. Les cistelles d'aliments es lliuren a les persones beneficiàries, d'acord amb les prescripcions i criteris del Departament d'Acció Social de l'Ajuntament.

Recentment, i fruit de l'estudi dut a terme per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb l'objecte d'ampliar i millorar el projecte d'aprofitament d'excedents alimentaris de comerços i mercats de Cornellà de Llobregat, s'ha publicat la guia "Aprofitar aliments, prevenir residus. Guia d'acció local. L'experiència de la Botiga Solidària de Cornellà de Llobregat".

Relacionats

Acte
26/03/2023 - 00:00
Riu Llobregat a Cornellà de Llobregat
Notícia

Dos nous centres educatiu de Cornellà de Llobregat se sumen a la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat del municipi. 

Notícia

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha aprovat un pla d'accions per aconseguir més autonomia energètica i la resiliencia del municipi davant els canvis ambientals.

Butlletí