[COP15] La filtració d'un esborrany d'acord, primera polèmica de la cimera

El document, elaborat per la presidència danesa, ha indignat als països en desenvolupament
Redacció
09/12/2009 - 00:00

Com no podia ser d'una altra manera, la Cimera de Copenhaguen sobre Canvi Climàtic ha començat amb polèmica. La filtració just el segon dia d'un document elaborat per la presidència danesa -només un esborrany, però amb l'inequívoc títol d'Acord de Copenhaguen- ha provocat la indignació dels representants dels països més pobres. "El primer ministre de Dinamarca està desesperat perquè aquesta cimera acabi amb un acord, per poder passar a la Història, al preu que sigui", ha declarat aquest dimecres el sudanès Lumumba Stanislaus Kaw Di Aping, portaveu del Grup dels 77+Xina, "però aquest text és inadmissible, és un document molt perillós que pretén desequilibrar els esforços de reducció que han de fer les nacions més riques i els països en desenvolupament". Di Aping ha assegurat que "els països rics tenen una responsabilitat històrica que han d'assumir, per haver perjudicat l'atmosfera durant 200 anys".

De la lectura del text danès es pot entendre que l'objectiu és aconseguir un nou tractat internacional enlloc de prorrogar i actualitzar el Protocol de Kyoto, un extrem al qual els països en desenvolupament s'hi oposen amb totes les seves forces. D'altra banda, el text també suggereix que les potències emergents haurien de marcar-se un any en què arribar al seu nivell màxim d'emissions (cosa que ni la Xina, l'Índia o el Brasil accepten), mentre que a nivell global, el pic de les emissions hauria d'arribar el 2020. A efectes pràctics, això significaria que les emissions permeses als pobres serien inferiors a les dels rics.

Conscient de que la cimera no ha fet més que començar, el portaveu del G77+Xina ha assegurat que no tenen cap intenció de retirar-se de les converses, ja que encara tenen esperança que al final triomfi el sentit comú: "sabem que entre els líders de les nacions desenvolupades hi ha homes i dones capaços d'assumir el repte, i que els ciutadans d'aquests països preguntaran tard o d'hora als seus líders 'quin és el sentit d'un acord que acabarà amb el planeta?', 'quin és el sentit d'un acord que portarà més injustícia al món?'", ha declarat.

Més informació:
Document elaborat per la presidència danesa, 'Acord de Copenhaguen' (PDF, via El País)
Vídeo de la roda de premsa del Grup dels 77+Xina sobre el text danès

--
Vegeu també: petita guia per entendre la cimera de Copenhaguen

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí