[COP15] Europa aplaudeix la feina de la Diputació de Barcelona a la cimera de Copenhaguen

El diputat Baron ha explicat les iniciatives que s'estan duent a terme des del món local contra el canvi climàtic
Redacció
16/12/2009

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, ha participat aquest dimecres a la Cimera de Canvi Climàtic de Copenhaguen (COP-15) en una sessió organitzada pel Comitè de les Regions, sota el títol "Mobilitzant la ciutadania: regions i ciutats treballant conjuntament per a la protecció del clima".

Durant la seva intervenció, Baron ha explicat les iniciatives que, des dels diferents municipis de la província, s'estan duent a terme per mitigar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i molt concretament s'ha centrat en el suport tècnic i econòmic que els ofereix la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, a tots els que s'han adherit al Pacte d'alcaldes i alcaldesses.

Baron ha comentat els mecanismes de finançament que la Diputació de Barcelona està estudiant amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per tal que els municipis adherits al Pacte, puguin instal·lar energia solar fotovoltaica i millorar l'enllumenat públic sense haver-se d'endeutar. "Les dues línies principals d'actuació seran el lloguer de sostre i sòl públics perquè empreses privades hi instal·lin energia solar fotovoltaica i promoure l'estalvi d'energia en qüestions com ara l'enllumenat públic", ha explicat el diputat de Medi Ambient, afegint que "l'objectiu és que totes aquestes actuacions tinguin un cost zero per als ajuntaments, i que no comportin cap mena d'endeutament, motiu pel qual s'estan estudiant aquests mecanismes de finançament amb el BEI".

El projecte del BEI i la Diputació de Barcelona preveu destinar 500 milions d'euros en crèdits als municipis entre el 2010 i el 2011. A més, ha remarcat Baron, "invertir en energies renovables vol dir crear llocs de treball". Els càlculs de la Comissió Europea apunten que en dos anys es podrien crear uns 7.000 llocs de treball per instal·lar plaques solars i canviar l'enllumenat públic.

Aquestes iniciatives de la Diputació de Barcelona han estat molt aplaudides en el marc de la sessió del Comitè de les Regions a la Cimera de Copenhaguen. A més, cal destacar que la Diputació de Barcelona ha estat l'única institució espanyola que ha participat en aquesta trobada.

--
Notícies relacionades:
"Les grans polítiques ambientals acaben passant sempre pels ajuntaments", entrevista a Joan Antoni Baron.
La CE reconeix la feina de la Diputació de Barcelona com un exemple a seguir
Llistat de municipis de la província de Barcelona adherits al Pacte
Especial sobre el Pacte d'Alcaldes a Sostenible

Relacionats

Article
Exposició virtual


A l'exposició virtual Treballem per una energia sostenible t'exposem el paper de l’Ajuntament en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia Sostenible. 

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Butlletí