[COP15] El caos impera en l'inici de la segona setmana de cimera

Nacions Unides ha decidit restringir l'accés als observadors acreditats
Redacció
15/12/2009

Hom podria pensar que un esdeveniment organitzat per Nacions Unides hauria de funcionar com un rellotge, però l'inici de la segona setmana de la Cimera sobre canvi climàtic a Copenhaguen (COP-15) ha demostrat lo tènue que és la línia que separa la imprevisió del caos absolut.

Imprevisió (o més aviat, temeritat) perquè el Bella Center, espai on es desenvolupa la cimera, té una capacitat per a 15.000 persones, i s'hi han arribat a acreditar prop de 45.000, la major part d'elles per assistir durant aquesta segona setmana. I per caos el que es va viure aquest dilluns, amb interminables cues on participants, observadors i periodistes van haver d'esperar fins a 9 hores per intentar aconseguir la seva acreditació. La pròpia delegació del govern de la Generalitat, encapçalada pel president José Montilla y el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va patir les conseqüències d'aquest caos organitzatiu, i es van veure obligats a atendre als periodistes fora del recinte de la cimera.

Restriccions als observadors
Per fer front a la situació, Nacions Unides ha decidit restringir l'accés als 21.000 observadors acreditats a la cimera (ONGs, sindicats i associacions de tot tipus...) a només 7.000, número que divendres podria quedar en poc menys de 100 persones, segons informa El País. Òbviament, aquesta decisió ha caigut com una bomba entre els representants de la societat civil, que han vist així minvada la seva capacitat de pressionar els líders polítics perquè arribin a un acord.

--
Altres notícies sobre la cimera:
[COP15] Copenhaguen: dos acords millor que cap?
[COP15] Copenhaguen, una primera setmana moguda
[COP15] Catalunya reduirà un 20% les seves emissions encara que a Copenhaguen es pacti menys
[COP15] La filtració d'un esborrany d'acord, primera polèmica de la cimera
[COP15] L'hora de la veritat: comença la Cimera de Copenhaguen

AdjuntMida
Image icon logo_COP15.jpg16.4 KB

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí