[COP15] Copenhaguen, una primera setmana moguda

Només queden cinc dies per signar l'acord per aturar l'escalfament global
Copenhaguen (Servei Especial)
14/12/2009 - 00:00

"Benvinguts a Copenhaguen, la cimera planetària per salvar el Planeta". Amb aquestes paraules obria, el passat dilluns 7 de desembre, la sessió plenària de la quinzena Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP-15), el primer ministre danès Lokke Rasmussen. El complex entramat organitzatiu i negociador de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic, la UNFCCC, es posava en marxa .

Copenhaguen combina aquests dies el tradicional guarniment nadalenc amb una infinitat de cartells, tríptics i planetes terra de cartró-pedra que fan referència a la quinzena reunió de la UNFCCC.  La policia i també els militars, estan presents en totes les cantonades del centre de la ciutat i custodien els hotels on s'allotgen els VIPS de la COP.

El recinte on es desenvolupen les negociacions és el Bella Center de Copenhaguen, un espai firal que s'ha quedat petit per l'esdeveniment. Concretament el passat dimarts 1 de desembre, el responsable del secretariat executiu de la Convenció, Yvo de Boer, notificava a tots els assistents que l'aforament màxim del recinte era de 15000 persones i que ja s'havia autoritzat l'entrada a 14000 observadors. De Boer comentava que hi hauria restriccions pels observadors ja que les delegacions negociadores tenien preferència; una molt bona notícia per aquells que assisteixen per donar transparència a les negociacions. Malgrat l'advertència, en la primera setmana no hi ha hagut cap incidència i els observadors hem pogut desenvolupar la nostra tasca amb normalitat

En la COP-15 es respira un ambient carregat, però tothom apunta que creixerà exponencialment aquesta setmana. Els passadissos i les sales estan repletes de persones vingudes d'arreu del món. Més de 190 països tenen representats a Copenhaguen. Ara bé, la representació està tan desigualment repartida com en tantes altres negociacions. El 20-80, 80-20 (20% de persones consumeixen el 80% dels recursos i el 80% el 20% restant) pot servir com a referència exemplificadora: el 20% de la població té el 80% de representats a la Conferència i el 80% de la població té només un 20% de representats, amb l'agreujant que els més representats, els països rics, han provocat gran part del problema de l'escalfament global.

Això es visualitza clarament en el U.S. Center Science de la delegació dels Estats Units a la cimera. Els EUA tenen un mòdul dividit en dues sales amb una decoració al més pur estil americà, sobrat de barres i estrelles. La primera és una barreja entre una sala de cinema i una atracció de fira, amb gran globus terraqui giratori al centre on es poden veure projeccions satel·litals de l'evolució del clima. L'espectacle està animat per un speaker molt professional que camina al voltant del globus donant una "xerrada orbital". Els assistents la poden seguir asseguts en còmodes sofàs. La segona estància és una sala per rodes de premsa que sempre es queda petita, sigui quina sigui la temàtica tractada. 

Altres delegacions, en canvi, gaudeixen d'uns 50 metres quadrats de superfície, una taula i cadires. Un espai auster i de decoració minimalista però potser de millor gust que el Center Science.

La primera setmana ha estat marcada per la notícia de l'anomenada proposta danesa, un document elaborat fora de les negociacions formals que tenia un redactat d'esborrany de document final de la convenció.

L'escàndol va fer que els països industrialitzats s'haguessin de posicionar i que el propi Yvo de Boer hagués de tapar les vergonyes de la cimera. De Boer va justificar l'existència del document dient que era habitual la discussió paral·lela d'esborranys i que no tenia la importància que estava generant. La realitat és que la Convenció cau en els seus propis paranys, perquè formar un grup de treball per presentar esborranys de manera oficial requereix el consens de totes les parts signants de la Convenció. Els països més vulnerables al canvi climàtic, com ara Tuvalu, utilitzen aquesta directriu com a crit de protesta per la seva situació, i bloquegen la creació de nous grups de treball.

El paper de la societat civil
Però a Copenhaguen no només es celebra el COP-15, també s'està duent a terme el KLIMAFORUM09, la contracimera de la societat civil. Més que contracimera s'hauria d'anomenar cimera alternativa o cimera de les alternatives, ja que es tracen solucions polièdriques a un problema que també ho és.

En el Klimaforum, que es celebra al DGI Byen, just al costat de la Central Station de Copenhaguen, es respira un ambient diferent, hi ha menys corbates i més somriures. L'organització és excel·lent i la programació de gran qualitat.  Des de les 10:00 del matí fins a les 0:00 es combinen xerrades, tallers i passi de documentals. Personatges rellevants com Vandana Shiva o Mathis Wackernagel hi han participat.

És fàcil jugar al joc de les 7 diferències entre la COP i el KLIMAFORUM, tot i que moltes persones que assisteixen com a observadors a la COP també estan al KLIMAFORUM. Potser el tret que més les diferencia és que la COP és un centre de treball, fred i estressant, i el KLIMA té més color i calor. I bé, també estan diferenciades pel tracte que reben de les forces de seguretat. Als assistents de la COP se'ls protegeix i els del KLIMA se'ls vigila.

Des del mateix KLIMAFORUM i des dels moviments socials va sorgir la convocatòria de la manifestació de dissabte 12. Unes 100.000 persones van transitar pacíficament pels carrers de Copenhaguen fins al Bella Center, cridant consignes com "Climate justice now!" (Justícia climàtica ara!) o "There's no planet B" (No hi ha planeta B). Tot i que les notícies parlen de gairebé 1.000 detinguts pràcticament tots van ser preventius i només es van registrar aldarulls localitats.

Ara només queda esperar a una setmana que serà decisiva i definitiva per saber si el legally bindig agreement, l'acord legal vinculant, l'objectiu principal de Copenhaguen, s'assoleix. La societat civil porta massa temps formulant les mateixes preguntes i aquesta setmana és l'hora de les respostes clares i compromeses.

--
Més informació: Copenhaguen: dos acords millor que cap?

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Acte

Butlletí