[COP15] Catalunya reivindica el paper estratègic dels governs subestatals

L'esmena catalana ha quedat inclosa en el document que es presentarà al plenari de la COP-15
Font: Gencat
16/12/2009

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha intervingut aquest dimarts en una de les sessions de treball de la Conferència sobre el Canvi Climàtic de Copenhaguen, on ha reivindicat el paper estratègic dels governs subestatals en la lluita contra l'escalfament global i ha reclamat la "necessitat de superar la praxis d'una política desideologitzada i poruga" per afrontar "els reptes del canvi climàtic i apostar fort per uns acords que superin els actuals de Kyoto". Carod-Rovira ha destacat que "Catalunya ha estat reconeguda per la comunitat internacional per la feina realitzada contra el canvi climàtic" i, per aquest motiu, Barcelona va ser la seu de la darrera reunió preparatòria de la cimera de Copenhaguen. A més, Catalunya és membre d'organismes i xarxes internacionals com el Climate Group i la Xarxa de Governs Regionals pel Desenvolupament Sostenible (Network of Regional Governments for Sustainable Development, nrg4SD), fet que va permetre la incorporació en la conferència de Poznan "d'una esmena sobre la participació de les regions en les polítiques de mitigació, coneguda com l'esmena catalana.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, s'ha mostrat molt satisfet perquè l'anomenada esmena ha quedat inclosa en el document que es presentarà al plenari de la COP-15. Segons Baltasar, "en aquests moments, hi ha moltes possibilitats que sigui aprovada aquest divendres i estem satisfets perquè és un llarg camí que hem compartit amb moltes altres regions i subnacions defensant aquest rol institucional, que, en certa manera, ara veiem recompensat". Per al conseller, gràcies al contingut d'aquesta esmena, "es reconeixerà el paper dels governs subnacionals i regionals en la lluita contra el canvi climàtic i això vol dir que tota la planificació en aquesta matèria haurà de passar per aquests organismes".

Segon informe del canvi climàtic a Catalunya
D'altra banda, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), ens que aplega més d'un centenar d'experts sobre canvi climàtic vinculats a les ciències socials i naturals, ha presentat a Copenhaguen les línies estratègiques del segon informe del canvi climàtic a Catalunya. Josep Enric Llebot, conseller del CADS i coordinador d'aquest segon infome, va exposar-ne les conclusions més rellevants. Està previst que el Segon Informe sobre Canvi Climàtic a Catalunya es presenti de manera completa durant el primer semestre del 2010.

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí