[COP15] Catalunya reduirà un 20% les seves emissions encara que a Copenhaguen es pacti menys

Aquest compromís es revisarà a l'alça en cas d'assolir-se un acord més ambiciós
Font: Gencat
11/12/2009 - 00:00

A pocs dies de la seva participació en la Conferència sobre el Clima que les Nacions Unides organitzen a Copenhaguen, prevista per al dimarts 15 de desembre, el president de la Generalitat, José Montilla, ha avançat el compromís del Govern català en la lluita contra l'escalfament global: "En tant que motor d'Espanya i una de les regions més dinàmiques d'Europa, Catalunya ha de complir, siguin quins siguin els resultats del Copenhaguen, el compromís de reduir com a mínim el 20% de les emissions l'any 2020. I de generar, també el 2020, el 20% de l'energia mitjançant fonts renovables", va afirmar aquest dijous en la cloenda del cicle 'Canvi Climàtic i Energia: propostes per després de Kioto', organitzat per l'Obra Social de Caixa Catalunya  a l'Auditori de la Pedrera, a Barcelona (veure l'especial a Sostenible.cat). "Catalunya s'ha pronunciat clarament al costat dels ambiciosos plantejaments de la Unió Europea", va afegir.

El president va precisar que el Govern revisarà aquest compromís a l'alça en el cas que els líders mundials, reunits a la capital danesa, acordin que el percentatge de reducció d'emissions de CO2 sigui superior al 20%. No obstant, si dels acords de Copenhaguen se'n desprèn un compromís menor, el Govern català mantindrà com a objectiu del 20% amb la vista posada al 2020.

El Govern de Catalunya participarà en la Conferència de Copenhaguen, integrat en la Delegació espanyola, amb l'objectiu d'afavorir que s'avanci cap a un bon acord per a la reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle. Més concretament, el president ho farà en el marc de les accions del Climate Group, un lobby que integra governs subnacionals americans i australians, províncies canadenques i regions europees, ens locals i grans corporacions industrials i financeres, amb una estratègia pròpia en la lluita contra l'escalfament global. El Quebec, Califòrnia, Rhin-Westphalia i les ciutats de Londres i Nova York, entre d'altres, formen part del Climate Group.

L'esmena catalana
Entre les diferents accions que promou aquest lobby hi figura en una posició preeminent "la responsabilització dels governs locals i regionals per a l'aplicació directa de les mesures que s'acordin per fer front al canvi climàtic", un objectiu que el Climate Group va assumir gràcies l'esmena catalana, ja que va ser el Govern de la Generalitat qui ho va proposar. A Copenhaguen, el Climate Group treballarà perquè l'esmena catalana figuri entre els grans acords que promoguin els països participants.

Com a tret distintiu, els membres d'aquesta xarxa de governs regionals i locals promouen que la lluita contra el canvi climàtic no es contradigui amb la necessitat de fomentar un nou model de creixement econòmic i el desenvolupament social. 

El cap del Govern va desgranar les principals actuacions que l'administració catalana, en col·laboració amb el sector privat i la ciutadania, ha impulsat "per fer la nostra aportació a l'assoliment de resultats amb repercussió global". Per això, va recordar, "hem revisat el Pla de l'Energia, per ajustar-lo a un enfocament de major eficiència, més relleu de les renovables i amb menys emissió de gasos d'efecte hivernacle; hem modificat les regulacions d'implantació de l'energia eòlica i fotovoltaica per aconseguir uns procediments més simples i un marc d'implantació més clar i segur"; i per això "estem aplicant l'Acord Marc de Mitigació del Canvi Climàtic a Catalunya i elaborem una estratègia per al desenvolupament sostenible".

--
Notícies relacionades:
Montilla reivindica el paper dels governs locals i regionals contra el canvi climàtic
El Govern aprova la revisió del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015
Aprovat el nou decret regulador de la tramitació dels parcs eòlics i fotovoltaics

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí