Comprar Llençar Comprar o la història secreta de l'Obsolescència programada

El documental Comprar Llençar Comprar revela els plans secrets del capitalisme per incitar al consum massiu

Sostenible.cat

15/12/2010 - 00:00

En paraules de periodista Joan Salvat de TVC, " aquest documental presenta una història que mai abans havia estat explicada a la televisió". Es tracta de com el capitalisme va posar en marxa als anys 20 un pla secret per fer que els productes duressin menys a fi de provocar un consum desaforat i garantir els beneficis continuats. Aquest pla va començar amb les bombetes i es va estendre posteriorment a l'automòbil, fins arribar a l l'època actual amb els ordinadors i telèfons mòbils. El documental serà emès properament per TVC i TVE.

L'any 1928 una influent revista publicitària nord-americana escrivia "un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis. Cap al 1920 els principals fabricants de bombetes del món s'havien posat d'acord en produir unitats dissenyades expressament per durar poc temps i així poder garantir els beneficis indefinidament. Aquesta pràctica és coneguda com l'obsolescència programada i és plenament vigent en els nostres dies, malgrat la lluita creixent de les associacions de consumidors.

Comprar Llençar Comprar relata la història de l'obsolescència programada des del càrtel secret de les bombetes fins als casos que afecten a productes electrònics de nova generació. Com a exemple paradigmàtic trobem les impressores que tenen un xip amb un comptador del nombre d'impressions, que quan arriba al límit programat deixen de funcionar. Aquest xip es pot reiniciar i la impressora queda com a nova, però els manuals d'instruccions no en diuen res. Així el consumidor no té cap més remei que comprar-ne una altra. El documental  també explica com les mitges de niló eren als inicis tan resistents a les carreres, que els fabricants van modificar-ne la composició perquè es trenquessin més sovint.

Efectes perniciosos
L'obsolescència programada té dos efectes. El que coneixem de manera més immediata és l'hiperconsum en els països desenvolupats que han entrat en una dinàmica cada cop més accelerada de producció, consum i malbaratament. Com a conseqüència de tot plegat, milions de tones de deixalles arriben al tercer món. El documental explica com això succeeix a Ghana i mostra com els immensos abocadors de ferralla electrònica situats a la capital, Accra, perjudiquen seriosament el medi ambient i la salut.

A banda de repassar aquesta història oculta o pràcticament desconeguda, Comprar Llençar Comprar  compta amb l'anàlisi i l'opinió d'empresaris, economistes, dissenyadors i pensadors. A través de les seves reflexions s'aborden els dilemes ètics i les possibles alternatives d'un sistema que està començant a ser qüestionat pel propi capitalisme. En aquest sentit cal subratllar la participació de Warner Philips, besnét dels fundadors de la multinacional holandesa que sorprèn amb unes idees sobre la rendibilitat que s'acosten a la sostenibilitat des de l'esperit empresarial. Entre els més crítics, destaquen Serge Latouche, autor de la teoria del decreixement i John Tackara, dissenyador i filòsof. Tots dos demanen un canvi radical de model socioeconòmic.

Producció catalana i internacional
Comprar Llençar Comprar és una peça televisiva ambiciosa pel que fa al contingut i brillant en la forma. S'ha rodat a Catalunya, França, Alemanya, els EUA, i Ghana. Es tracta d'una producció de Media 3.14 -societat del grup Mediapro- i Article Z, en coproducció amb Arte France, TVE i TVC, i amb la col·laboració d'altres televisions de Noruega, Bèlgica, Austràlia, Irlanda, Suïssa i Finlàndia. La realització del documental ha anat a càrrec de Cosima Dannoritzer, que compta amb una àmplia experiència en aquest gènere, en el qual ha abordat temes científics, històrics i d'investigació. Destaca en la seva trajectòria el documental El que la brossa ens diu, per a TVE Catalunya, on va fer un retrat de la ciutat de Barcelona a partir de les deixalles generades pels seus habitants.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon foto_documental.jpg23.76 KB

Relacionats

Butlletí