Comencen les obres per destinar uns terrenys de Rubí a horts urbans

Font: Ajuntament de Rubí
12/04/2016 - 09:25

L'espai d'horts ha de servir per oferir una activitat d'oci i fomentar la inserció laboral.

Aquesta setmana s'han iniciat les obres d’adequació d’un solar municipal situat a la cruïlla entre l’avinguda de Cova Solera i el carrer de Luxemburg per a destinar-lo al cultiu. Un cop finalitzats els treballs, impulsats per l'Ajuntament de Rubí i que també contemplen la construcció d’una nau de serveis de bloc de formigó, la gestió dels horts estarà oberta a diferents col·lectius de la ciutat: persones en risc d’exclusió social i persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat.

El projecte d’horts urbans que impulsa el consistori persegueix diversos objectius. En l’àmbit de l’agricultura ocupacional, pretén oferir una activitat d’oci que millori el benestar personal de rubinencs a l’atur o en risc d’exclusió; millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de l’autoconsum de les parcel·les individuals de l’hort, i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu on tots els usuaris puguin participar del projecte i de les decisions. Pel que fa a la inserció laboral, es vol donar eines i suport a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments. Paral·lelament, es busca oferir verdures ecològiques produïdes a la mateixa ciutat, proporcionar parcel·les d’autoconsum, realitzar formació en agricultura ecològica i fer participar els consumidors i usuaris en la sostenibilitat del projecte i en la presa de decisions.

La intenció de l’Ajuntament és que el projecte tingui un elevat nivell d'autogestió per afavorir que s'adapti a les necessitats reals dels usuaris. Així, el consistori promourà la creació d'una associació d'usuaris i hortolans que tingui un elevat nivell d'autonomia. Per concretar el model de gestió, es durà a terme un procés participatiu, durant el qual es definirà de quina manera es formalitza la implicació de les entitats en l'ús i la gestió del projecte i quines activitats podran realitzar-se a l'hort que puguin respondre a les necessitats dels diferents col·lectius (formacions, oferta de productes, espais d'ús col·lectiu, etc), entre d’altres.

Espai de 5.000 metres quadrats

La superfície de cultiu dels horts urbans serà d’uns 5.000 metres quadrats. A causa de l’important desnivell del terreny, el projecte contempla el moviment de terres en aquest solar municipal. La nau que es construirà, d’uns 100 m2 aproximadament, serà de bloc de formigó i contindrà vestidors, banys i una zona de magatzem. El projecte també contempla la construcció d’una tanca, la parcel·lació dels horts, el sistema d’aportació d’aigua i regadiu i l’escomesa elèctrica.

Aquesta actuació forma part del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 i ha estat adjudicada a l’empresa Projectes i Excavacions Rubí, S.L. per un import de 163.689,02 euros. El termini d’execució dels treballs és de quatre mesos. 

RUBITV.AT / Foto: Localpres


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Barcelona reparteix collita dels horts dels terrats municipals

La instal·lació impulsa aquesta acció de solidaritat de quilòmetre zero amb el doble objectiu d’ajudar aquells rubinencs i rubinenques que més ho necessiten durant l’estat d’alarma per coronavirus i d’evitar el malbaratament dels aliments cultivats

Notícia

L’Ajuntament de Rubí ha programat un curs pràctic de jardineria i horticultura dirigit a una dotzena de joves en risc d’exclusió social. L’objectiu d’aquesta formació, que s’impartirà als horts municipals de Cova Solera entre els mesos de març i maig, és oferir recursos a les persones participants perquè els sigui més fàcil trobar feina.

Notícia

La zona dels horts municipals de Boada Vell consta de 75 parcel·les destinades a particulars. Des del setembre de 2015 s’han anat fent diferents convocatòries públiques per adjudicar-les. Encara queden 8 parcel·les, a les quals s’hi podrà optar a la convocatòria que es preveu publicar pel pròxim mes de març.

Butlletí