Colau reclama posar fi al dièsel i limitar els vols en trajectes curts

Font: Betevé

14/10/2019 - 13:05

L'alcaldessa intervé a Copenhaguen a una cimera mundial de ciutats contra el canvi climàtic i planteja posar fi al plàstic d'un sol ús

L’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat una data límit, clara i ràpida per posar fi al dièsel, eliminar el plàstic d’un sol ús, sobretot en l’embalatge d’aliments, i limitar els vols en trajectes curts. “Sembla tabú dir-ho”, ha afirmat Colau en una intervenció a la cimera mundial de grans ciutats de la xarxa C40 que es fa des de dimecres a Copenhaguen per abordar l’emergència climàtica.

Colau ha dit que hi ha alternativa en tren en el cas de vols de trajectes curts i ha alertat que el plàstic d’un sol ús està contribuint a “enverinar el mar”. L’alcaldessa ha demanat també un canvi en la indústria agroalimentària perquè “l’actual model no és sostenible”. “Les ciutats liderem el canvi, però els estats tenen la capacitat legislativa per canviar les regles del joc globals”, ha afirmat.

En la cimera, les ciutats participants han reivindicat un paper protagonista com a part de la solució contra l’emergència climàtica i han reclamat més recursos i competències als estats. La trobada de la xarxa C40 ha donat el vistiplau a dues declaracions, una de signada per Barcelona, París i Los Angeles per avançar cap a ciutats amb un aire més net i una altra per a un canvi en la producció i el consum alimentari.

En un tuit, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha posat d’exemple el Pont Aeri Barcelona-Madrid. Segons Badia, si no es fes servir aquesta ruta, es podria estalviar l’emissió de 180.983 tones de CO2 anuals.

Crítiques contra la proposta

La limitació dels vols en trajectes curts ha generat les primeres crítiques. La primera, la de l’Associació Espanyola d’Usuaris, Empresaris i Professionals del Transport, que considera un error la mesura plantejada. Creu que l’impacte sobre l’economia podria ser irreversible. També ha rebutjat la proposta Ciutadans. La líder del partit a l’Ajuntament, Luz Guilarte, ha demanat a Ada Colau que faci d’alcaldessa i no d’activista.


 

Relacionats

Article

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

Notícia
A Barcelona hi ha 6.000 cotxes per quilòmetre quadrat

A Barcelona hi ha 6.000 cotxes per quilòmetre quadrat

La lluita contra la contaminació i el canvi climàtic farà un nou pas amb l'impost que el consell de govern aprovarà les properes setmanes. Catalunya serà la primera comunitat amb un impost al carboni. Més de tres milions i mig de vehicles pagaran impostos pel CO2 que emeten a l'atmosfera. Els més vells i més contaminats pagaran més.

Notícia

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment l’ordenança que regularà les restriccions de trànsit als vehicles més contaminants a partir de l’1 de gener de 2020.

Butlletí