Codorniu i l’EMA-AMB a guanyen el II Premi Europeu de la Prevenció de Residus

Font: Agència de Residus de Catalunya

06/04/2011 - 00:00
El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix aquelles iniciatives realitzades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat mes de novembre en 33 regions de 24 països diferents; durant la Setmana es van organitzar 4.346 activitats, 266 de les quals a Catalunya. Les iniciatives guardonades han estat escollides per un jurat format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus

Dels cinc candidats proposats per l'Agència de Residus de Catalunya, dos han estat guardonats amb un premi: el Grup Codorniu ha guanyat en la categoria Empreses, i l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (EMA-AMB) ha guanyat en la categoria Administració pública. A més, una tercera candidatura catalana formada per l'empresa Urbaser i l'Escola Superior de Disseny Elisava ha estat finalista en la categoria Altres.

El projecte «Reducció d'envasos al sector vitivinícola» del Grup Codorniu ha consistit en l'organització, durant la Setmana, de tres activitats als cellers de la companyia: una exposició sobre els avenços en ecodisseny d'envasos del sector vitivinícola, que mostren el procés del disseny i els avantatges de la reducció d'un 11% en el pes del vidre emprat per a la fabricació de les ampolles de cava; un test participatiu per comprovar si es troben diferències apreciables entre les ampolles normals i les noves més lleugeres, i dues conferències per a estudiants d'enologia. L'objectiu de l'activitat era demostrar que l'ecodisseny permet reduir la quantitat de residus des de la concepció dels productes.

La campanya «Millor que nou, 100% vell» de l'Entitat propugna propostes de canvi adreçades a la ciutadania. La campanya impulsa, en concret, la reparació i reutilització de cara a allargar la vida útil dels productes per diferents vies: xarxa de reparadors per barris, mercats de segona mà i d'intercanvi, tallers específics de reparació, etc. L'objectiu de l'activitat era mostrar alternatives per reparar i reutilitzar els objectes que ja no s'utilitzen i allargar-los la vida útil.

El taller i exposició «¿Trapos sucios?: del uniforme al objeto» és una mostra realitzada conjuntament per l'empresa Urbaser, dedicada a la recollida de residus i neteja urbana, i l'Escola Superior de Disseny Elisava, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. La mostra reflecteix el procés creatiu de joves dissenyadors, amb el suport de la iniciativa empresarial, que a través d'un taller de quatre mesos donen una resposta sostenible, funcional i creativa a 9 m3 d'uniformes laborals en desús dels treballadors de la neteja de l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu de l'activitat era demostrar com es pot reutilitzar la roba en desús, donar-li un nou ús i evitar així que es converteixi en residu.

El Premi ha distingit un premiat per a cadascuna de les cinc categories entre els 90 candidats, que van ser proposats per les institucions organitzadores de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. En la categoria d'Associacions ha resultat premiada l'activitat sobre «Compra responsable» d'Ecoscience Provence de França; en la d'Institucions educatives, el projecte «Repte per reduir el malbaratament alimentari» de l'organització escocesa Waste Aware Scotland; en la categoria d'Altres, el projecte de l'organització WasteServ Malta per l'elaboració del «Mapa de reutilització de Malta»; i finalment el jurat ha premiat de forma extraordinària l'activitat europea «Waste Watchers» de les associacions AERESS i RREUSE.

L'acte de lliurament de guardons, ha tingut lloc a Brussel·les aquest 28 de març. Han assistit el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; el director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'EMA-AMB, Joan Miquel Trullols; el director d'Operacions, Pere Escolar, i el responsable QSE, Eduard Mas, del Grup Codorniu, i el delegat d'Urbaser Barcelona, Víctor Cardador.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus s'engloba en el si d'un projecte europeu, de tres anys de durada, que compta amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea, i té com a socis principals ADEME (Agència del Medi Ambient i del Control de l'Energia de França), líder del projecte; ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos); IBGE (Institut de Gestió Ambiental de la Regió de Brussel·les, Bèlgica) i LIPOR (Servei Intermunicipal de Gestió dels Residus del Gran Porto, Portugal), a més de l'ARC (Agència de Residus de Catalunya). L'objectiu del projecte és l'organització anual de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la qual vol fomentar entre la població les bones pràctiques per generar menys residus.

Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 19 al 27 de novembre. Més informació a http://www.arc.cat/setmanaprevencio2011/

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí