Cimera de Cancún, es podrà arribar a un acord?

Aquest 7 de desembre comencen les reunions d'alt nivell amb la presència dels ministres de Medi Ambient de 194 països
07/12/2010
La Cimera del Canvi Climàtic de Cancún avança amb dificultats després de més d'una setmana de negociacions i es necessita una major implicació política dels països per a tancar-la amb un acord. Els ministres de Medi Ambient de 194 països que assisteixen a la conferència en aquesta ciutat mexicana van posar-se aquest dilluns al capdavant de les seves delegacions de cares a què aquest dimarts comenci el tram d'alt nivell de la reunió, que es va inaugurar el passat 29 de novembre i que conclourà el proper 10 de desembre.

La comissària europea d'Acció contra el Clima, Connie Hedegaard, va demanar als ministres que aprofitin els propers dies per a superar les diferències entre països desenvolupats i en desenvolupament que interfereixen a les negociacions. "L'acord està a l'abast de la negociació, però fa falta accelerar el pas", apuntava.

Les negociacions a nivell ministerial partiran dels dos documents de treball preliminars que l'ONU va divulgar la setmana passada i en els quals es delimita el marc de de les discussions des propers cinc dies. El primer dels textos tracta possibles retalls d'emissions a llarg termini, així com la lluita contra la desforestació, la transferència de tecnologia i les ajudes financeres als països en desenvolupament per a adaptar-se i mitigar el canvi climàtic. El segon document tracta les propostes per a prolongar el Protocol de Kioto que expira el 2012, sobre el qual no hi ha consens després que Japó reiterés la seva negativa a ampliar-lo al principi de la conferència.

Optimisme o pessimisme?
Tot i les dificultats que travessen les negociacions, alguns observadors es mostren cautelarment optimistes sobre la possibilitat que la trobada conclogui amb acords significativament en certes àrees. Des de Oxfam, Tim Gore apuntava que l'atmosfera en aquesta cimera és més "positiva" que la que es respirava a la conferència de Copenhaguen de 2009, que va acabar amb fracàs. Segons Gore, a Cancún es poden establir les bases per aconseguir un acord global a la cimera de Durbán, a Sud-àfrica, de 2012. Des del Fons Mundial de la Naturalesa, Tara Rao va considerar que les delegacions han demostrat el desig d'assolir un acord, tot i que les diferències segueixen sent àmplies en assumptes com les reduccions d'emissions, el Protocol de Kioto o l'ajuda financera als països en desenvolupament.

A l'altra banda, el cap de la delegació de Bolívia i ambaixador davant la ONU, Pablo Solón, es va mostrar menys optimista sobre el curs de les negociacions, en particular per l'absència de compromisos sobre les metes de reducció vinculants. "És extremadament preocupant, perquè és el cor de les negociacions" va ressaltar el diplomàtic bolivià que creu que la cimera no podrà avançar si no es resolt aquest "tema central".

El document de l'ONU proposa un compromís entre les posicions del països en desenvolupament i dels rics, en el qual, sense especificar retalls, es fixi la meta de mantenir l'escalfament global per sota dels 2 graus centígrads.

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí