Científics internacionals i agents socials debatran a la URV sobre els reptes del canvi climàtic

Font: Diputació de Tarragona

07/10/2019 - 10:15

La Diputació de Tarragona col·labora amb les Jornades 'Emergència Climàtica i Transició Energètica', que se celebraran a Tarragona del 7 al 10 d’octubre i es clouran amb un debat per definir una estratègia de territori per als propers anys.

La recerca científica és clau per dissenyar les respostes adequades als efectes del canvi climàtic. Per això, cal que els resultats de les investigacions arribin als agents polítics, socials i tècnics. Amb l’objectiu de facilitar l’accés al coneixement científic i trobar solucions per al territori, del 7 al 10 d’octubre se celebraran al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) les Jornades “Emergència Climàtica i Transició Energètica. Reptes de la Catalunya Sud”, organitzades per la pròpia Universitat i la Diputació de Tarragona.

Acadèmics de renom internacional tractaran la monitorització del canvi climàtic, els efectes de la gestió energètica, el consum dels recursos i el seu impacte social, mentre que agents socioeconòmics, tècnics i polítics debatran el darrer dia l’estratègia de la Catalunya Sud en aquest àmbit per als propers anys. Aquest esdeveniment s'ha presentat als mitjans de comunicació aquest dimarts, en un acte amb la participació de la rectora de la URV, María José Figueras; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i representants acadèmics vinculats a les jornades, amb l'assistència, a més, de la diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Eva Maria Mata.

La URV també vol implicar la comunitat universitària en la lluita contra el canvi climàtic, per això ha convidat la investigadora de ciències del medi ambient de la Universitat d’East Anglia (Gran Bretanya), Clare Goodess, a pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2019-20: “Per què la UEA ha declarat una emergència per al clima i la biodiversitat”. L’acte, que és obert, se celebrarà el 9 d’octubre, a les 12 h, a l’Aula Magna del campus Catalunya. La recerca de Goodess facilita l’ús de la informació climàtica per a diversos sectors, incloent-hi la sanitat, l’agricultura, el turisme, les energies renovables i les infraestructures.

La primera jornada de la trobada serà, però, el 7 d’octubre, i proporcionarà informació de com la ciència contribueix a millorar el coneixement, monitorització i predicció del canvi climàtic. També s’hi explicarà l’impacte climàtic en alguns dels ecosistemes de la Catalunya Sud. Entre els ponents d’aquest dia destaquen els presidents de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial: Manola Brunet, catedràtica del Departament de Geografia de la URV, i Thomas Peterson, exinvestigador en cap del NOAA’s National Center for Environmental Information a Ashville (Estats Units).


 

Relacionats

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Acte
10/05/2024 - 00:00
Tarragona
Notícia

Els cicles Cultura o Extinció i Climactives porten una trentena d'activitats a la ciutat per conscienciar sobre el canvi climàtic. Les activitats, organitzades per Cultura, Joventut i Cooperació, són gratuïtes i es duran a terme aquest mes maig i al juny.

Butlletí