Cerdanyola i Rubí presenten al·legacions al projecte de declaració del Parc Natural de Collserola

El nou parc es podria decretar durant el primer semestre d'aquest 2010
Redacció
27/01/2010

L'ajuntament de Cerdanyola ha presentat dues al·legacions al projecte de decret de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola, tot i valorar satisfactòriament aquesta imminent declaració i els objectius que proposa el decret de la Generalitat de Catalunya.

El consistori manifesta que en la proposta "es recullen abastament els objectius municipals de delimitació del Parc Natural de Collserola"; no obstant això, demana l'ajustament del límit del parc segons la cartografia més detallada de la que es disposa pel que fa al planejament urbanístic de l'ajuntament cerdanyolenc.

D'altra banda, també reclama la inclusió en el projecte de tres espais de regulació especial de tipus 1 com a equipaments i portes d'accés al parc "amb objectius de dotacions ambientals, en l'eix de la Riera de Sant Cugat i amb coherència amb el projecte d'adequació del camí que està en execució".

Les al·legacions de l'associació Via Verda
D'altra banda, l'Associació Cerdanyola Via Verda també ha presentat al·legacions al projecte, el qual ha acollit "amb escepticisme" pel retard amb el que arriba i perquè "no servirà per corregir la incoherència del que ha estat ja urbanitzat i edificat a la serra, alhora que no protegirà molts sectors que fins ara tenen un aspecte i funció natural".

Aquesta plataforma reclama l'ampliació dels límits del parc fixats al projecte. Consideren "inconcebible" que hi hagin retalls, segons l'agrupació, ens sectors protegits pel Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya, PEIN, i la Xarxa Natura 2000 europea.

Entre d'altres qüestions, defensen que el parc arribi fins les diverses zones connectores del riu Llobregat, la riera de Rubí i la màxima superfície connectora del Centre Direccional de Cerdanyola amb la plana vallesana, entre d'altres. Per a la plataforma "cal maximitzar els límits fins on sigui possible" i "fomentar al màxima l'espai potencialment natural i agrícola que queda de la serra de Collserola".

Finalment, Rubí també ha presentat tot un seguit d'al·legacions perquè el projecte inclogui la zona natural del Turó de Can Calopa dins el límit del parc. El consistori al·lega que Rubí ocupa un lloc estratègic i essencial en el manteniment de la permeabilitat ecològica del territori del Vallès Occidental, a banda d'assegurar un àmbit de connectivitat ecològica entre les serres de Collserola i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En aquest sentit, i tenint en compte que la part sud de Rubí és majoritàriament d'ús industrial, la zona natural del Turó de Can Calopa, un element del catàleg de Patrimoni Natural atesa la seva importància geològica, juga un paper molt important a l'hora de garantir aquesta connectivitat ecològica, assegura el consistori. 

Segons el departament de Medi Ambient, el nou parc es podria decretar durant el primer semestre d'aquest 2010.

Relacionats

Article

Prop de 500 alumnes han pres part en 11 projectes participatius

Article

Durant la setmana del 17 al 21 de juny s'ha celebrat arreu d'Europa la Setmana Europea de l'Energia Sostenible EUSEW.

Article

Afavorir la presència de la flora i fauna que ens envolta a través d’actuacions de seguiment i difusió. Aquest és un dels objectius principals de Pla de Millora de la Biodiversitat dels parcs i platges metropolitans que l’AMB està elaborant.

Butlletí