Catalunya tindrà la millor xarxa d'estacions d'Europa per estudiar el canvi climàtic

11/11/2010

L'Obra Social la Caixa i la Fundació Institut Català de Ciències del Clima (IC3) posaran en marxa una xarxa de vuit estacions, la més important de tot Europa, per investigar els impactes del canvi climàtic, un projecte d'escala regional però que obtindrà resultats que serviran de referència internacional. Les dues institucions han signat aquest dimarts un acord per impulsar aquesta xarxa d'estacions que, a més, permetrà obtenir les dades necessàries per realçar un balanç dels gasos amb efecte hivernacle.

La xarxa de vuit punts de "mostreig a llarg termini" estarà situada en diversos sistemes naturals i es convertiran en estacions d'observació en temps real.

Des de la Caixa s'ha explicat per mitjà d'una nota de premsa que el seguiment del canvi climàtic és necessari per anticipar els seus impactes i, en conseqüència, poder desenvolupar polítiques efectives d'adaptació i mitigació per a tot el territori espanyol, en especial per a la regió mediterrània, "una de les zones on es preveu una major alteració de les condicions climàtiques". L'estructura i densitat de la xarxa d'observació permetrà analitzar l'impacte des del punt de vist local, regional i internacional.

Aquest projecte impulsat per l'Obra Social la Caixa, al qual inicialment destina dos milions d'euros, es desenvoluparà en diverses fases: la construcció dels observatoris, l'establiment de centres de control i difusió en CosmoCaixa Barcelona i Madrid, i el calibratge, manteniment i resolució d'incidències en els punts d'observació, així com el control i distribució de dades. A més, al voltant al projecte es duran a terme diverses activitats educatives i divulgatives.

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí