Catalunya tindrà la millor xarxa d'estacions d'Europa per estudiar el canvi climàtic

11/11/2010

L'Obra Social la Caixa i la Fundació Institut Català de Ciències del Clima (IC3) posaran en marxa una xarxa de vuit estacions, la més important de tot Europa, per investigar els impactes del canvi climàtic, un projecte d'escala regional però que obtindrà resultats que serviran de referència internacional. Les dues institucions han signat aquest dimarts un acord per impulsar aquesta xarxa d'estacions que, a més, permetrà obtenir les dades necessàries per realçar un balanç dels gasos amb efecte hivernacle.

La xarxa de vuit punts de "mostreig a llarg termini" estarà situada en diversos sistemes naturals i es convertiran en estacions d'observació en temps real.

Des de la Caixa s'ha explicat per mitjà d'una nota de premsa que el seguiment del canvi climàtic és necessari per anticipar els seus impactes i, en conseqüència, poder desenvolupar polítiques efectives d'adaptació i mitigació per a tot el territori espanyol, en especial per a la regió mediterrània, "una de les zones on es preveu una major alteració de les condicions climàtiques". L'estructura i densitat de la xarxa d'observació permetrà analitzar l'impacte des del punt de vist local, regional i internacional.

Aquest projecte impulsat per l'Obra Social la Caixa, al qual inicialment destina dos milions d'euros, es desenvoluparà en diverses fases: la construcció dels observatoris, l'establiment de centres de control i difusió en CosmoCaixa Barcelona i Madrid, i el calibratge, manteniment i resolució d'incidències en els punts d'observació, així com el control i distribució de dades. A més, al voltant al projecte es duran a terme diverses activitats educatives i divulgatives.

Relacionats

Butlletí