Catalunya té identificades 84 espècies de fauna salvatge en perill d'extinció

Medi Ambient i Habitatge crea un catàleg amb totes les espècies autòctones amenaçades
Font: DMAH
13/04/2010 - 00:00

El departament de Medi Ambient i Habitatge ha elaborat un Projecte de decret que crea el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya. El seu principal objecte és  protegir i conservar les espècies de fauna autòctona que podrien desaparèixer de Catalunya en el futur si no s'actua correctament i que posseeixen una sèrie de valors ecològics. El Projecte estarà a exposició pública des del dia 12 d'abril fins al 12 de juny i s'hi podran presentar al·legacions. El Decret té estructura de registre públic de les espècies i subespècies protegides que, atesa la seva situació, requereixen mesures específiques per garantir-ne la protecció.

Aquest Decret constitueix una gran novetat i un gran pas endavant en la conservació de la fauna a Catalunya. Totes les espècies amenaçades són també protegides, però la catalogació com a espècie amenaçada implica un grau de protecció major.

 El Catàleg inclou un total de 84 espècies classificades amb la categoria legal d'en perill d'extinció i 175 que estan considerades com a vulnerables. Totes elles podrien arribar a extingir-se si no s'actua sobre els factors adversos que les condicionen. Aquest Catàleg també inclou 13 espècies d'animals vertebrats que es declaren extintes com a reproductores a Catalunya (ho han estat durant les darreres dècades) i que són les úniques que podran ser objecte d'algun projecte de reintroducció.

El nou catàleg l'ha elaborat la Direcció General de Medi Natural, tot considerant:

  • La legislació d'àmbit europeu, estatal i català
  • El Catàleg estatal
  • Fonts bibliogràfiques molt actualitzades (a partir dels diferents atles de fauna amenaçada, llistes vermelles i informes d'institucions, entitats científiques nacionals, estatals i internacionals)
  • Els projectes de seguiment que realitza i coordina la Direcció General mateixa (inclosos els dels espais naturals de protecció especial)
  • La consulta de les diverses entitats científiques de Catalunya (Institució Catalana d'Història Natural, les diferents universitats, centres de recerca...)

El Catàleg constitueix un gran salt endavant en relació amb la conservació dels animals invertebrats (mol·luscs, crustacis, insectes, aràcnids, escorpins, ...), dels quals el Catàleg inclou, per primer cop (abans no n'hi havia cap), fins a un total de 124 espècies (és a dir, pràcticament la meitat del total d'espècies incloses).  

El Catàleg esdevindrà una eina molt útil per a la gestió de la fauna amenaçada de Catalunya. Aquest registre permetrà establir un procediment uniforme en l'elaboració, la tramitació i l'aprovació dels plans de recuperació, en el cas d'espècies en perill d'extinció, de conservació, en el cas d'espècies considerades vulnerables, i de reintroducció, en el cas de les espècies extintes com a reproductores incloses en aquest registre.

Tota la informació la podeu trobar al web del departament de Medi Ambient Habitatge: http://mediambient.gencat.cat/cat/ciutadans/participacio_publica/nov/cataleg_fauna.jsp

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí