Catalunya té 5 "neveres solidàries" per deixar-hi menjar per a qui ho necessiti

Font: CCMA

17/07/2018 - 09:19

Catalunya té cinc 'neveres solidàries' on deixar excedent d'aliments. La gent que pensi a llençar menjar a les escombraries pot deixar-lo en aquests refrigeradors perquè la gent més necessitada el pugui aprofitar. Els refrigeradors es troben als barris de Sant Andreu, el Clot i l'Eixample de Barcelona, a la Seu d'Urgell i a Vila-seca.

Forma part d'una xarxa desplegada des de fa 3 anys en diferents punts de l'Estat, amb l'objectiu de donar valor als aliments i tenir la possibilitat de compartir-los i no malbaratar-los.

Cada any a Catalunya es llencen 262.471 tones d'aliments sòlids que es podrien aprofitar en llars, restaurants, bars, càterings i comerços, i que equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.

Aquestes neveres es posen a l'abast de tothom que hi vulgui participar per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona, amb independència de la seva situació socioeconòmica, garantint la confidencialitat dels usuaris.

Un activista basc contra el malbaratament alimentari, impulsor d'aquesta iniciativa, va decidir instal·lar una nevera al carrer després de veure com un supermercat llençava menjar en bones condicions en un contenidor.

Joan Marc de Miguel va copiar aquesta iniciativa del País Basc i la va portar a Catalunya:

"Tu pots abandonar l'aliment o en un banc del parc o en un cubell d'escombraries; en aquest cas tenim un cubell d'escombraries net i refrigerat, vigilat per voluntaris que formem que controlen temperatures, caducitats i controlen la higiene".

La nevera on més aliments es recapten és la de l'ateneu l'Harmonia, a Barcelona: s'arriba a recaptar d'entre 6.000 i 7.000 quilos de menjar al mes.

A dins de la nevera hi ha làctics, verdures, fruita i, fins i tot, carn. Ja fa un any que funciona, però encara costa que la gent agafi aquests aliments. Les neveres les gestionen voluntaris que vigilen l'estat en què estan els aliments i s'ocupen de la neteja.


 
 

Relacionats

Notícia

Des de l'arribada de 'Too Good To Go', ja són 38 comerços adherits que venen paquets d'aliments a un preu reduït que si no es llançarien a la brossa

Butlletí