Catalunya invertirà 143 milions en el desenvolupament d'energia eòlica marina

El projecte Zèfir podria tenir quatre aerogeneradors en funcionament de cara a 2012
Redacció
29/03/2010

La posada en marxa del projecte Zèfir sobre energia eòlica marina a Catalunya, que suposarà una inversió de 143 milions d'euros per crear una planta de proves internacional en aquest sector, pot ser l'inici d'una nova indústria de construcció d'aerogeneradors i servir de revulsiu a un territori especialment castigat per la crisi com són les Terres de l'Ebre. El projecte, promogut per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), pretén convertir-se en un referent en la investigació per a la instal·lació d'aerogeneradors en aigües profundes i parcs eòlics allunyats de la costa, el que reduiria el seu impacte visual i serviria per aprofitar els vents marins més forts i regulars d'alta mar.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va presidir a Tortosa (Tarragona) la presentació del Zèfir que, en una primera fase, podria tenir quatre aerogeneradors en funcionament de cara a 2012. Dels 143 milions d'inversió, el Govern calcula que el 76% ho finançaran els fabricants d'aerogeneradors, de béns d'equip i les empreses promotores, a fi de sufragar la instal·lació i el cost dels assajos. La resta s'invertirà per construir les infraestructures comunes necessàries.

L'objectiu d'aquest projecte és que, una vegada la planta estigui en funcionament, pugui finançar amb recursos propis procedents de la venda d'energia i de serveis prestats a tercers.

El projecte Zèfir consta de dues fases, la primera de les quals consistirà en la construcció com a màxim de quatre aerogeneradors ancorats al fons del mar, a una distància de 3,5 quilòmetres de la costa i amb una potència d'entre 10 i 20 MW.

El Govern serà l'òrgan competent de tramitar els permisos, després dels resultats dels estudis mediambientals previs a la zona entre el Delta de l'Ebre i el cap de Salou.

En una segona fase, s'instal·laran vuit aerogeneradors flotants -amb una potència màxima de 50 MW- ubicats a uns 20 quilòmetres de la costa.

Més informació: http://www.irec.cat/  

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Lleida demana subvencions a dos fons europeus per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables

La Fundació Lleida 21 s'encarregarà de gestionar-la i d'impulsar projectes com la licitació d'espais a teulades d'equipaments públics per a energia solar, l'assessorament en eficiència energètica i per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
 

Notícia

Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.

Article

L'aprofitament tèrmic de l'energia solar consisteix en captar la radiació solar per augmentar la temperatura d'un fluid, generalment aigua, que s'acumula a aquesta temperatura fins que es necessita. 

Butlletí