Catalunya invertirà 143 milions en el desenvolupament d'energia eòlica marina

El projecte Zèfir podria tenir quatre aerogeneradors en funcionament de cara a 2012
Redacció
29/03/2010

La posada en marxa del projecte Zèfir sobre energia eòlica marina a Catalunya, que suposarà una inversió de 143 milions d'euros per crear una planta de proves internacional en aquest sector, pot ser l'inici d'una nova indústria de construcció d'aerogeneradors i servir de revulsiu a un territori especialment castigat per la crisi com són les Terres de l'Ebre. El projecte, promogut per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), pretén convertir-se en un referent en la investigació per a la instal·lació d'aerogeneradors en aigües profundes i parcs eòlics allunyats de la costa, el que reduiria el seu impacte visual i serviria per aprofitar els vents marins més forts i regulars d'alta mar.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va presidir a Tortosa (Tarragona) la presentació del Zèfir que, en una primera fase, podria tenir quatre aerogeneradors en funcionament de cara a 2012. Dels 143 milions d'inversió, el Govern calcula que el 76% ho finançaran els fabricants d'aerogeneradors, de béns d'equip i les empreses promotores, a fi de sufragar la instal·lació i el cost dels assajos. La resta s'invertirà per construir les infraestructures comunes necessàries.

L'objectiu d'aquest projecte és que, una vegada la planta estigui en funcionament, pugui finançar amb recursos propis procedents de la venda d'energia i de serveis prestats a tercers.

El projecte Zèfir consta de dues fases, la primera de les quals consistirà en la construcció com a màxim de quatre aerogeneradors ancorats al fons del mar, a una distància de 3,5 quilòmetres de la costa i amb una potència d'entre 10 i 20 MW.

El Govern serà l'òrgan competent de tramitar els permisos, després dels resultats dels estudis mediambientals previs a la zona entre el Delta de l'Ebre i el cap de Salou.

En una segona fase, s'instal·laran vuit aerogeneradors flotants -amb una potència màxima de 50 MW- ubicats a uns 20 quilòmetres de la costa.

Més informació: http://www.irec.cat/  

Relacionats

Notícia

Una vuitantena d'inscrits, representants d'empreses i administracions, han rebut informació a la Masia de Can Serra sobre l'autoconsum energètic, en el marc de la 16a jornada tècnica organitzada per Rubí Brilla. Els assistents han pogut resoldre dubtes sobre la nova normativa de l'autoconsum energètic.

Notícia
Fot: revistaenergia.pe

Onze milions de persones van ser ocupades en el sector de les energies renovables a nivell mundial en 2018, segons el més recent estudi de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (IRENA), en contrast amb els 10.300.000 de llocs de treball en renovables registrats el 2017.

Notícia

Els tianencs Carles Campos i Francesc Giró han unit forces per aconseguir engegar a Tiana un projecte d’autoproducció sostenible amb plaques fotovoltaiques de la mà de la cooperativa Som Energia. El principal avantatge d’aquesta compra col·lectiva és que el preu de la instal·lació acaba essent molt econòmic.

Butlletí