Catalunya es protegeix contra la contaminació lumínica

16/03/2021 - 10:29

El 41% del territori passa a formar part de la zona de protecció màxima contra aquesta mena de pol·lució

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una resolució de modificació del mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya i n'ha ampliat la superfície, concretament als municipis de Farrera, Alins, Alt Àneu, les Valls de Valira, Llavorsí, Rialp, Talarn, Rupit i Pruit, Prades i Falset, segons ha informat en un comunicat.

El Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica consta de quatre categories, en funció de la vulnerabilitat de la zona a aquesta mena de pol·lució sent les zones E1 les de màxima protecció i les E4 les de menys. Amb la nova modificació el 41% de la superfície de Catalunya passa a ser de protecció màxima (E1). Això suposa un increment de més d'un 15% respecte al mapa que es va aprovar inicialment l'any 2007 i un 5% més de l'actualització global que es va fer l'any 2018.

El Departament de Territori i Sostenibilitat té previst publicar en les setmanes que venen una convocatòria d'ajuts per import de 450.000 € per a la millora de l'enllumenat públic en zones de protecció envers la contaminació lumínica i que, alhora, contribuirà a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'aquests municipis. Segons recorda la institució en el seu comunicat, ja hi ha 44 municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d'enllumenat públic que combina la qualitat del servei a la ciutadania amb un impacte mínim sobre l'entorn.


 

Relacionats

Notícia
Font: Pexels

Font: Pexels

L’exposició de la mare gestant al fum del tabac i a la contaminació del trànsit rodat poden influir en el desenvolupament de la conducta en la primera infantesa. Així ho conclou un estudi liderat per ISGlobal. Es tracta del primer estudi que investiga l’impacte que l’exposoma —és a dir, el conjunt d’exposicions ambientals — durant l’etapa prenatal i postnatal pot tenir en el comportament infantil.

Notícia

La Via Verda del Vallès abasta un total de 17 km, que van des del peu de La Mola fins a les portes del parc de Collserola, en un espai del qual també forma part l'Anella Verda. Aplega al seu pas els terrenys agroforestals que hi ha entre els sistemes urbans del riu Ripoll-Besos i de la Riera de Rubí- Llobregat; les planes que hi ha entre Sabadell i Terrassa; la Serra de Galliners, entre Rubí i Sant Quirze del Vallès; i també les que hi ha entre Cerdanyola i Sant Cugat.

Article

Es van instal·lar 120 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola, decidits pels centres educatius) per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat (d’entre 9 a 12 anys) han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2020.

Butlletí