Catalunya es protegeix contra la contaminació lumínica

16/03/2021 - 10:29

El 41% del territori passa a formar part de la zona de protecció màxima contra aquesta mena de pol·lució

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una resolució de modificació del mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya i n'ha ampliat la superfície, concretament als municipis de Farrera, Alins, Alt Àneu, les Valls de Valira, Llavorsí, Rialp, Talarn, Rupit i Pruit, Prades i Falset, segons ha informat en un comunicat.

El Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica consta de quatre categories, en funció de la vulnerabilitat de la zona a aquesta mena de pol·lució sent les zones E1 les de màxima protecció i les E4 les de menys. Amb la nova modificació el 41% de la superfície de Catalunya passa a ser de protecció màxima (E1). Això suposa un increment de més d'un 15% respecte al mapa que es va aprovar inicialment l'any 2007 i un 5% més de l'actualització global que es va fer l'any 2018.

El Departament de Territori i Sostenibilitat té previst publicar en les setmanes que venen una convocatòria d'ajuts per import de 450.000 € per a la millora de l'enllumenat públic en zones de protecció envers la contaminació lumínica i que, alhora, contribuirà a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'aquests municipis. Segons recorda la institució en el seu comunicat, ja hi ha 44 municipis de Catalunya que aposten decididament per un model d'enllumenat públic que combina la qualitat del servei a la ciutadania amb un impacte mínim sobre l'entorn.


 

Relacionats

Notícia

L’ampliació incorpora vint municipis de l’entorn del Parc Natural, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es converteix en l’única comarca de Catalunya que ha apostat en la seva totalitat per un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. La zona rep la certificació com a Destinació Turística Starlight en reconeixement a la bona qualitat del cel nocturn.

Notícia

Les grans capitals catalanes estan començant a treballar els seus plans de zones de baixes emissions (ZBE), similars a la que ja funciona Barcelona. Les primeres que hauran de tenir els seus plans enllestits, abans del 2023, són les poblacions de més de 50.000 habitants.

Notícia
Un estudi de ciència ciutadana detecta una alta quantitat de microplàstics a les zones de bany catalanes

 

Membres del Grup de Recerca Consolidat (GRC) en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, amb la col·laboració de la delegació espanyola de l’ONG Surfrider Foundation Europe, han estudiat les quantitats i les característiques dels microplàstics a la costa catalana. Aquesta recerca ha estat possible gràcies a una iniciativa de ciència ciutadana en què persones voluntàries han recollit gairebé 25.000 microplàstics amb xarxes especials arrossegades per embarcacions sense motor.

Butlletí