Catalunya copresidirà la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible

Després de la Cimera de Copenhaguen, el govern català considera fonamental seguir treballant en l'agenda climàtica
Font: DMAH
23/04/2010 - 00:00

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, copresidirà la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (Network of Regional Governments for Sustainable Development, nrg4SD), el major grup de regions mundials per a la lluita contra el canvi climàtic. Així ho ha decidit el consell executiu de la nrg4SD, que s'ha reunit a Montevideo (l'Uruguai), en motiu de la III Cimera Mundial de Governs Regionals pel Canvi Climàtic celebrada aquesta setmana. Catalunya, juntament amb l'Aragó, presidirà les regions del nord, mentre que el govern de Sao Paulo (Brasil) ho farà amb les del sud.

Catalunya és membre fundacional d'aquesta xarxa, creada l'any 2002 a Johanesburg (Sud-àfrica), i que ha tingut un paper molt actiu en la negociació sobre el canvi climàtic, tot i que desenvolupa altres eixos estratègics com la biodiversitat i l'aigua.

La xarxa promou compartir experiències, projectes de cooperació per a la sostenibilitat entre el nord i el sud i plantejar en els fòrums internacionals el posicionament dels governs subestatals. Catalunya participa a la Cimera aportant les seves experiències en tres àmbits: la incorporació de la perspectiva climàtica a l'ordenació territorial, les finances del carboni, i l'aigua i el canvi climàtic.

El govern català és conscient de la importància del paper de les regions en la lluita contra el canvi climàtic, sobretot en la reducció de les emissions anomenades difuses, és a dir, les que no estan contemplades en el mercat de compra-venda de drets d'emissió. És rellevant que l'acció a escala subestatal signifiqui més del 70% de l'acció per fer front al canvi climàtic, en actuacions de mitigació i adaptació. És el cas de Catalunya, que té un ampli marc competencial per a la implementació de millores que permetin reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Després de la Cimera de Copenhaguen, el govern català considera fonamental seguir treballant en l'agenda climàtica, i és més necessari que mai mostrar el compromís dels governs regionals en la lluita contra el canvi climàtic per tal de recuperar la iniciativa per fer front a un problema global que també requereix solucions locals. En l'acció per al clima hi ha també camp per obrir nous nínxols ocupacionals i encarar el nou model productiu del segle XXI.

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí